ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

6-річна Софійка, викладачки, студент: чиє життя обірвав ракетний удар по Чернігову?

Featured Video Play Icon

Семеро забраних життів: 6 річна Софійка Голинська, Світлана Кормільцина, Наталія Торія, Володимир Василенко, Назар Ющенко, Дмитро Магліч, Олександр Оніщенко. Кожен з них опинився в епіцентрі удару російської ракети вранці 19 серпня.  

Усі вони святкового ранку вийшли до церкви, парку, аби прогулятися, випити кави або ж проїжджали повз драмтеатр, коли держава терорист вчинила свій черговий злочин. Серед загиблих дві співробітниці та один студент “Чернігівської політехніки”.

– Для університету це надзвичайна , – розповідає директор навчально-наукового інституту бізнесу, природокористування і туризму Максим Забаштанський.

Студенти любили і поважали  викладачку іноземних мов Світлану Кормільцину. Жінка гуляла в парку з дочкою Анною. Дівчина зараз в лікарні, лікарі надають всю необхідну допомогу. Колеги ж Світлани і досі не можуть повірити у те, що сталося.

– Якщо ми говоримо про людські певні якості, то це людина з великої літери, людина з великим серцем. Сердцем, яке переповнювала і любов, серцем, яке переповнювала людяність і всі якості, як жінки, як мами, тому що у неї є дочка, вони їй притаманні. Для навчально-наукового інституту і для університету -це надзвичайна втрата і не хочеться вірити в те, що її немає серед нас, хоча вона залишається серед нас, – зазначив Максим Забаштанський.

– Вона була дуже відкритою людиною. Я коли прийшла молодою викладачкою на кафедру, Світлана була однією з тих, хто дуже мені допомагав, – згадує  доцентка кафедри іноземної філології Ганна Диннич.

Через російський обстріл університет втратив ще одну цінну фахівчиню  – Наталію Торію. За словами її безпосереднього керівника Олексія Терещука, жінка завжди відповідально ставилася до організації освітнього процесу, адже й сама колись була старанною студенткою та закінчила “Чернігівську політехніку” із відзнакою. Аби вшанувати пам’ять загиблої, на її робочому місці колеги запалили свічку та залишили квіти, які минулого тижня принесла сюди Наталія.

– На скільки вона була дуже лояльна і людяна зі студентами, вона ніколи не підвищувала голосу. Вона все це дуже в межах своєї компетенції, що входило в її обов’язки вона зверталася до студентів. Деколи можна було почути, що будь-ласка, зачекайте, але це все без образ. Студенти її любили, і це залишається. Бо по тих дзвінках від позавчорашнього дня, до нинішнього дня дуже багато дзвінків – це є велика ознака, – підкреслює директор навчально-наукового інституту архітектури, дизайну та геодезії Олексій Терещук.

– Я її називала пані Наталічко. Повірити неможливо, просто неможливо. Є люди після яких залишається дуже велика діра, яка хтозна коли заросте, – зауважила завідувачка кафедри архітектури та дизайну середовища Олена Савченко.

Росіяни забрали життя єдиної дитини у сім’ї, студента Назара Ющенка.  Через півроку хлопець готувався захистити дипломну магістерську роботу та мав наміри стати інженером автомобільного транспорту. 

– Достатньо високого рівня студент, відповідальний, професійний. Вступив на денну форму магістратури, на бюджетну форму. Успішно склав і зимову і літню сесію. Відгуки викладачів тільки позитивні, жодних заборгованостей, він вчасно виконував всі завдання, це безумовно, для нас дуже важка втрата. І загалом для України, – підкреслив директор навчально-наукового інституту механічної інженерії технологій та транспорту  Сергій Цибуля.

Прощання з вбитими рашистами Наталею та Назаром відбудеться 22 серпня.