ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Робота існує для тих, хто її шукає: як отримати гроші на бізнес від держави

Featured Video Play Icon

Повний технологічний процес, починаючи від вибивання до сушки та озонування. За прання та чищення килимів чернігівець Ігор, який все життя пропрацював у комунальній сфері, взявся перед повномасштабним вторгненням. Каже, попри воєнні ризики переїжджати зі своїм бізнесом навіть не думав, ба більше: модернізував його, взяв співробітників і, навіть, планує розширюватися.

Я довго вивчав ринок, дивився, як це все відбувається, і прийшов до висновку, що можна цим займатися. Килими, може, в когось вже і відходять. Я був в деяких моментах здивований, скільки у людей ще є килимів люди цим користуються. Вікова категорія, фінансова не мають тут, на мій погляд, практично ніякого критерія, – розповів  підприємець Ігор Волков.

Досягнення вищої якості і, при цьому, економії на основних складових – воді та електроенергії, потребували зміни технології та придбання дороговартісного оснащення. Щось вдалося купити самотужки, решту – з підтримкою держави через мікрогрант.

Я все зробив, отримав, закупив обладнання, яке мені потрібно на даний час, ну і ось, працюю, намагаюсь. Продовжується ремонт. У мене дуже багато ще ідей, сподіваюся, що скоро буде перемога, і можна буде в подальшому розвивати свій бізнес. Я хочу відкрити ще автомийку, це буде якби поєднуватися одне з іншим, – зазначає Ігор Волков

– Робота існує для тих, хто її шукає. Якщо ви не хочете на когось працювати, на сьогодні є дуже багато і достатньо програм для того, щоб розпочати власний бізнес і працювати саме на себе і задля нашої держави, – говорить заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Сергій Роговець.

 Одна з таких – програма “Власна справа” урядового проєкту “єРобота”, за якою можна отримати від 50 до 250 тисяч гривень на започаткування чи розвиток свого бізнесу. За чотири місяці поточного року позитивні висновки по ній отримали 47 мешканців та мешканок Чернігівщини, загалом на 11 млн гривень із держбюджету, що дозволять відкрити в області курячу екоферму, фермерське господарство, нові заклади у сфері торгівлі, громадського харчування, обслуговування тощо та розширити 5 швейних виробництв. А з ними, створити ще понад сотню додаткових робочих місць.

– Умови дуже прості: через “Дію” подається заява і бізнес-план власне з бізнес-ідеєю. Ці заяви спочатку опрацьовує банк, вони дивляться на фінансову спроможність, чи не було заборгованості у людини, потім ці заяви попадають вже до нас, ми оцінюємо бізнес-плани, проводимо співбесіду з претендентом на отримання мікрогрантів, своє рішення (рішення комісії) надаємо державному центру зайнятості, він приймає рішення і виплачуються гроші людині, – пояснює Сергій Роговець.

 Грантові кошти можна залучити на придбання обладнання, техніки, меблів, матеріалів, чи наприклад оренду приміщення. При цьому, основна вимога до учасників – дати, окрім себе, роботу ще хоча б одній або двом людям в залежності від суми. Так через сплату податків і зборів надані гроші повернуться в державу. Крім того, є програми на розвиток тепличного чи садівничого господарства, або ж переробного підприємства, а від 10 квітня стартувала ще одна – для учасників бойових дій та їх подружжя.

– 250 тисяч якщо буде брати ветеран, то він повинен створити одне робоче місце. Пів мільйона гривень це для одного із подружжя, але це сума гранту, а сума всього проєкту повинна складати 70% коштів гранту, 30% коштів самої особи, при отриманні пів мільйона то необхідно створити два робочих місця. І мільйон може взяти ветеран, але там є умова також 70 на 30 співфінансування в проєкті, але там є умова, що особа повинна бути 3 роки підприємцем до того, як вона подасть заявку на отримання цього гранту необхідно створити мінімум 4 робочих місця, з яких два обовʼязково повинні бути також бувші військовослужбовці, – зазначає Сергій Роговець.

На сьогодні, за інформацією обласного центру зайнятості, на Чернігівщині офіційно налічується 5 тисяч безробітних, а через пошкодження, закриття, скорочення та релокацію підприємств внаслідок війни – близько 540 вакансій, що на третину менше, ніж торік. Тобто, на кожне вільне робоче місце нині претендує дев’ять осіб. Найбільш затребуваними, як і завжди, залишаються водії, трактористи, швачки, кухарі, продавці, інженери та інші.

Впродовж січня-квітня 2023-го 1 600 людей в області знайшли роботу, 1 400 долучилися до так званої “Армії відновлення” – суспільно-корисних робіт із відбудови громад на умовах мінімальної зарплати, ще понад 200 скористалися ваучером на навчання та можливістю пройти професійну підготовку чи підвищити кваліфікацію.