Факт-новини: оперативні сюжети

Військовий оркестр з Чернігова: музична сила України на міжнародній сцені

Featured Video Play Icon

-Зараз ми їдемо в смт. Куликівка, Чернігівської області. Ми концертуємо по всій Україні. Проводимо патріотичні концерти. Піднімаємо настрій, як військовим, так і мирному населенню, цивільному населенню, волонтерам, – розповів  військовий диригент, полковник Микола Смаль.

З початком повномасштабної війни музиканти оркестру 8-го навчального Чернігівського центру Держспецтрансслужби Міністерства оборони України зачохлили свої інструменти і взяли до рук зброю, щоб боронити Чернігів.

-Перші півроку ми виконували обов’язки, як військовослужбовці, зі зброєю в руках, а з серпня місяця командування нашої служби прийняло рішення зберегти цей чудовий колектив. Я дуже вдячний за це. Дійсно, нашим музикантам є що показати глядачу, – зазначив Микола Смаль.

Була надія, що оркестр повернеться до свого творчого життя?

-Ви знаєте, була. Ми у це вірили. Я вважаю, що це нам й дало  натхнення.

З літа минулого року військовий оркестр Держспецтрансслужби в постійному русі. Нещодавно відбувся концерт в Славутичі. 26-го травня на музикантів чекають в Сосниці.Чернігівці також скучили за  виступами оркестру, – зауважив  Микола Смаль.

 Професійністю українського колективу захоплюються й за кордоном, де він гастролює понад 10 років. З січня по травень цього року військові музиканти брали участь у трьох міжнародних фестивалях духової музики в Німеччині – «Мюзик парад – 2023», «Гамбург Тату» і « Бремен Тату».

Музиканти своєю музичною зброєю доказували Європейському Союзу, що Україна незламна, Україна дуже творча, – говорить Микола Смаль.

Цьогорічне турне було особливим. Концерти, що пройшли на більш ніж 20 мистецьких аренах Німеччини мали привернути увагу європейців до трагічних подій в Україні, а також продемонструвати нашу стійкість та силу духу.

-Коли по 10-15 тисяч європейських глядачів встають і аплодують Україні – це визивало таку гордість. Відчувалось, що вони дуже пишаються нашими музикантами, нашою державою. Висловлювали побажання, щоб скоріше в нашій державі настав мир, – підкреслив Микола Смаль.

Символічно, диригувати зведеними військовими оркестрами на цих фестивалях виходив саме український маестро.

-Зведений оркестр – це 8-9 оркестрів. Чисельність десь до півтисячі людей. На превеликий жаль, в нашій державі не проводяться зараз такі фестивалі. Це дуже цікаво, дуже емоційно, – зазначає Микола Смаль.

Микола Смаль розповідає, на концерті в Мюнхені зустрілись з побратимом, офіцером запасу Юрієм Веткіним, який проходив службу в Чернігівському навчальному центрі.

-Теж приймав участь в обороні Чернігова і на превеликий жаль був поранений. Відірвало ногу і його відправили до Мюнхена на реабілітацію, щоб поставити протез. Ми спілкуємося, – повідомив  Микола Смаль.

Восени планується ще одна закордонна гастрольна подорож оркестру на найбільший у Європі міжнародний фестиваль військової музики “Берлін Тату”.