Факт-новини: оперативні сюжети

Різдвяний карнавал в Чернігові: спеціальне свято для особливих дітей

Featured Video Play Icon

Свято для малечі з особливими освітніми потребами. У Чернігівській спецшколі № 1, де навчаються діти з вадами слуху, порушеннями мовлення та супутніми розладами, провели різдвяний карнавал. Під Новий рік трапляються дива, а тому в постановці разом зібралися герої різних казок, у яких перевтілилися найменші вихованці закладу. Зокрема, першокласник Тимофій на декілька годин приміряв образ кота з «Бременських музик» Братів Грімм.

Мовчав і тримав інтригу для батьків, але за три дні до початку свята зізнався, що буде котом. Тому ми активно придумували йому образ кота, пришивали хвіст вночі. Зараз живемо в такий час, що в них майже відсутнє дитинство із цими тривогами і з усім іншими, але ми дуже раді, що є такі моменти, які дарують свято і просто неймовірні для них емоції, коли вони можуть переодягнутися в ці костюми, відчути новорічний настрій, – розповіла мама першокласника Чернігівської спеціальної школи № 1 Катерина.

Діти розповідали вірші та із задоволенням танцювали – на радість своїм батькам. З усім цим малечі допомагали педагоги. Завітав на свято й «пес Патрон», разом із яким вони запалили новорічну ялинку.

Наші дітки мають особливі освітні потреби, їм дуже важко інколи даються і вірші, й акторська майстерність. Тому педагоги доклали великих зусиль для того, щоб наші діти були сьогодні на святі справжніми акторами, відчули себе справжніми акторами й подарували кожному гостю цю новорічну казку. У цей тривожний час дуже хочеться подякувати Збройним силам України за їхню підтримку й за те, що вони надають можливість все-таки дітям відчути свято й побути трішечки дітьми, – зазначила директорка Чернігівської спеціальної школи № 1 ЧМР Катерина Костюк.

Доповнити святкову атмосферу та подарувати вихованцям спецшколи те, що діти люблять найбільше — солодощі, а також ігри — завітала депутатка Чернігівської міської ради Юлія Дарницька. Розповідає: з коштами на них допомогли литовські партнери, які вже не вперше підтримують місто та юних чернігівців. Завдяки ж її депутатському фонду новими меблями в закладі облаштують два кабінети, де з наступного року навчатимуться першачки.

Мені дуже приємно, що ми привітали всіх діток тут. Це дуже надзвичайна школа, чудове керівництво, яке завжди підтримує дітей, розвиває їх. Я думаю, що для них дуже важливо відчувати нашу підтримку, відчувати, що дорослі турбуються про них і приділяють увагу. І всі ми маємо, знаєте, об’єднатися для того, щоб зробити для діток трошки світлішими ці дні, зимові, але такі святкові й теплі насправді, обіймати їх, дарувати солодощі. І все, що від нас залежить, щоби ці дні були більш-менш щасливі, – підкреслила депутатка ЧМР Юлія Дарницька.

Загалом, цьогоріч Юлія Дарницька передасть подарунки приблизно 400-м дітям, серед яких також учні 11-ї, 19-ї, 28-ї шкіл та вихованці гуртків дитячої бібліотеки на вулиці Льотній. Депутатка переконана: це принесе малечі бодай трішки радості та щастя в цей непростий час.