Факт-новини: оперативні сюжети

Квест про Магдебурзьке право: як чернігівські школярі розв’язували історичні ребуси

Featured Video Play Icon

Історичні ребуси, завдання та загадки. До 400-річчя надання Чернігову права на самоврядування, туристично-інформаційний центр провів тематичний квест для юнацтва. Розділившись на дві команди та отримавши завдання, дітлахи досліджували Дитинець, архітектурні пам’ятки, а також дізнавалися різноманітні історичні факти, зокрема і про те, якими були перші печатки та прапор нашого міста за часів Магдебурзького права.

Квест, який нараховує 10 зупинок. На кожній зупинці вони отримують інтелектуальне завдання де щось вони мають скласти, зробити, вирізати, зліпити, вгадати, з одного слова написати п’ятнадцять слів, тобто знову ж таки на інтуїцію, на швидку реакцію до завдання. Якщо ми говоримо за Борисоглібський, Спаський собор, то це зупинки які будуть натякати на розміщення Ратуші. Тобто діти мають зрозуміти де ж вона там знаходилася, або принаймні свої значення додати, – розповіла заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Над розробленням квесту працювали і студенти Національного університету «Чернігівський колегіум». Розповідають, що понад півмісяця доповнювали та удосконалювали завдання, аби діти максимально поринули в історію та отримали позитивні емоції.

Ми дуже довго підбирали правильні варіанти завдань, тобто ми довго вагалися з приводу вікторини, також загадки в нас були складні спочатку, а потім ми їх змінювали. Вони ходять по різним локаціям, вони бачать якісь історичні споруди й завдання різноманітні. Вони навіть не те, що прям відносяться до якоїсь споруди, але вони самі по собі цікаві, – каже студентка Карина.

Цього дня до пригодницької гри доєдналися учні та учениці восьмого класу однієї зі шкіл міста. Такий вид дозвілля на канікулах, їм до вподоби, — кажуть діти, адже вони не лише проводять час із друзями, а й дізнаються більше про рідне місто.

Квест сподобався, він був дуже активний, ми зігрілися поки бігали. Трохи було тяжко перебігати, але завдання були досить легкі, – говорить учасниця квесту Таїсія.

-Мені дуже сподобалося багати, розгадувати челенджі, ребуси дуже сподобалися та відповідати на питання. Магдебурзьке право, я його не дуже розуміла в школі, а тут усе достатньо зрозуміло, – зазначає учасниця квесту Анастасія.

Наразі працівники туристично-інформаційного центру готують історичний квест «Відкривай Чернігів», до якого зможуть долучитися не лише дітлахи, а й дорослі.