НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Автентичні колядки лунали в Катерининській церкві Чернігова

Featured Video Play Icon

Малеча з Чернігова співає автентичні колядки у стінах Катерининської церкви на честь Різдва. Після святкового богослужіння унікальні твори лишися послухати сотні містян. До свого виступу діти готувалися завчасно: знайомилися з історією обрядових пісень та особливостями їх виконання, аби у день великого свята продемонструвати творчі вміння перед широкою аудиторією. Колядують вихованки і вихованці Чернігівської музичної  школи № 2, а також ті, хто нещодавно відкрив для себе спів та познайомився з традиціями наших пращурів у туристично-інформаційному центрі під час дії проєкту “Різдвяна капела”.

Це безпосередньо ті колядки, які ми збирали по Чернігівщині і діти їх будуть відтворювати і таким чином ми уже започатковуємо той ланцюжок, коли діти виростають і вони будуть знати всі колядки які співали їхні бабусі 100 років потому. Вони розуміють про що вони співають, вони розуміють змістовну частину і тому насправді важлива і сакральна для нас – чернігівців, – зазначає  начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Проєкт “Різдвяна капела” започаткували цьогоріч у листопаді спільно з Управлінням культури та туризму Чернігівської міської ради, художньою школою та музичною школою №2 імені Євгена Богословського. Діти не лише відточували майстерність співу, а й брали участь у  різноманітних майстер-класах, вчилися створювати святкові атрибути  та здобували знання про святкування Різдва на території нашої області.

Були різні діти, які взагалі не мали жодного уявлення як це робиться, як це взагалі відбувалося і не були причетні до музики. Сьогодні ви бачили наших хлопців, які тримали зірку, вони навчалися і навчилися і почали співати, – підкреслила заступниця директора Чернігівської музичної школи №2 імені Євгена Богословського Марина Мойсієнко.

Малеча заспівала п’ять колядок для парафіян Катерининської церкви. Наприкінці на дітлахів чекали солодкі подарунки та привітання. Автентичні обрядові пісні лунатимуть у Чернігові кожного Різдва, адже у туристично-інформаційному центрі планують навчати та знайомити дітей із давніми звичаями і наступного року.