ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Несуть світло і тепло іншим: як працюють в умовах війни та обстрілів енергетики?

Featured Video Play Icon

Люди, котрі несуть світло і тепло іншим. До останнього зберігали їх у лютому-березні 22-го, буквально під обстрілами лагодили пошкоджені мережі, давали життя і надію, а потім відновлювали лінії, обладнання та котельні, аби подолати темряву в кожному вікні і не залишити місто в холоді. 22 грудня, в день енергетика, працівники і працівниці цієї сфери, котрі зосталися на своїх місцях у найважчі дні війни, отримали медалі “За оборону Чернігова” – символ вдячності героям зі зброєю і без за їхню стійкість, а відтак і всієї громади.

Я працював по низьковольтній, ми забезпечували подання електроенергії до мешканців житлових будинків. Так, були обстріли, було важко, але, скажем так, втоми не відчували, тому що виконували свою роботу. От і все, – зазначив старший майстер цеху централізованого ремонту Чернігівських міських електричних мереж «Чернігівобленерго» Олексій Вакуленко.

Для Олексія з колегами це не десь в минулому, вони постійно працюють на прикордонні, піднімають інфраструктуру після обстрілів та аварій. 

Я хотів би від імені громади подякувати кожному працівнику і працівниці всіх підприємств, які забезпечують нас життям, по суті  Ви – на рівні з усіма іншими героями, які під час блокади нашого міста зробили все, щоб Чернігів вистояв, і Чернігів не пустив ворога всередину міста. Без ваших зусиль, без вашої щоденної праці, без того, як ви ризикували своїм життям, щоб полагодити ті пориви багаточисельні, які були, ми б (можливо) були б у набагато гіршій ситуації , – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Одне з найбільших енергетичних підприємств, яке ворог прицільно поливав вогнем і яке попри все, зігріває половину міста, для самих його співробітників – більше, ніж просто станція. В період блокади вони жили тут зі своїми родинами, вираховували тихі години і подавали тепло й електроенергію, гасили пожежі після прильотів, і вже майже два роки заступають на свою зміну не знаючи, чим закінчиться чергова тривога. 

Людина завжди переоцінює, коли критичні моменти, до цього так якось раніше відносились не так серйозно, а зараз оцінюєш, що дійсно енергетика комусь потрібна і дійсно захоплюється людьми які не кинули все, а залишились на місцях і робили все, що було необхідно , – каже заступник начальника електричного цеху з релейного захисту автоматики КП “ТКЕ” Сергій Романенко.

На даний час наші хлопці на передовій, хто зразу пішов у військкомат, взяв в руки автомати і до сьогоднішнього дня воюють, ну а є ті, кого ми прохали не ходить для того, щоб нам можна було виконувати роботи на ТЕЦ. ТЕЦ не повинна стояти, тому що це та точка в місті, яка дає життя, надію і тепло, можна сказать, не тільки в квартирах, в домах, а і в серці, і в душі, – додає начальник паливо-транспортного цеху КП “ТКЕ” Олексій Яковенко.

Після буремного 2022-го, нинішній рік теж був сповнений викликів, але цю зиму теплоелектроцентраль почала вже з містом, повністю повернувшись в його управління після 23-ох років оренди. 

Я знаю, що всі чернігівці, і не тільки чернігівці – за нами спостерігала вся Україна – захоплювалися вашою роботою, коли спостерігали, що і як ви робили, коли місто було в блокаді, коли сюди прилетіло сотні різних снарядів і ракет, і цінували ті хвилини світла, тепла, які були в місті. А після деблокади спостерігали із захопленням, як ви і всі разом ми відновлювали підприємство для того, щоб розпочати вчасно новий опалювальний сезон – перший після деблокади Чернігова. 2023-ій рік це були також складні моменти: прийняття рішень міської ради, переоформлення ліцензій, переоформлення договорів на газ, але варто зазначити, що попри всі складності вчасно розпочався опалювальний сезон, є тепло, виробляється електроенергія – це найважливіше, – констатував Олександр Ломако. 

Як виконуючий обовʼязки очільника громади, Ломако запевнив, що всі взяті зобов’язання щодо безпеки та забезпечення містом будуть виконані. Вручив колективу заслужені відзнаки та побажав, аби світло обов’язково перемогло темряву і завжди було в кожній оселі.