ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Різдвяна капела в укритті: як привчають чернігівських дітей до народних традицій

Featured Video Play Icon

– Я зробила ось таку свічечку і мені дуже сподобалося її робити.

Восьмирічна Єва разом із однолітками завітала до Чернігівської художньої школи на суботній майстер-клас “Різдвяної капели”. Дівчинка хоче не лише весело провести час разом із новими друзями, а й дізнатися щось нове. Однією з цікавинок, про яку малечі розповіли цього разу, був Галаганівський вертеп. За словами заступниці начальника управління культури та туризму Катерини Литвин, малечі необхідно знати та розуміти традиції Різдва, які споконвіків існували  на території Чернігівщині. 

Задля того, щоб зрозуміти взагалі сутність і зміст того Різдва, зрозуміло, що чернігівський Галаганівський вертеп може розповідати дітям історію появи Ісуса Христа в умовах, яких він опинився, ну і власне, ті події, які почали відбуватися в його житті, Художня школа підготувала сьогодні виставу для представників і учасників “Різдвяної капели”, щоб діти той сюжет могли дізнатися, прожити і пережити в музичному супроводі музикантів нашого міста і, безпосередньо, музичної школи №2, – розповіла заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Однак повітряна тривога, що розпочалася перед початком заходу, змусила всіх спустилися в укриття. Проте, це не завадило малечі поринути у світ українських традицій. У бомбосховищі дітлахи довідалися, що одним з важливих атрибутів Різдва є свічки. Не гаючи часу, вони взялися до справи.

Якщо говорити про основу свічки, то це буде вощина. Знову ж таки, Чернігівщина і справа бджільництва однозначно доведена, а далі вони самі вставляти фітіль, вони самі будуть оздоблювати, а пані Марія Юріївна буде керувати процесом і розповідати як правильно дотримуватися технології з виготовлення тої свічки, що треба в неї закласти для того, щоб дива відбувалися в кожній родині, в кожному будинку, і то диво, на яке очікує вся Україна, – зазначила Катерина Литвин.

Під час виготовлення медової свічки, запрошені гості з музичної школи №2 заспівали стародавні колядки Чернігівщини, яким понад 100 років. За словами викладачки Світлани Беспалої, дуже важливо навчити дітей правильно колядувати, аби ті в подальшому передали знання своїм дітям та онуками.

У школі, звичайно, ми проходимо і за програмою українські народні пісні, українські народні інструменти. Також вивчаємо з дітками колядки, і наші дітки, учні музичної школи, вони приходять на майстер-класи у ТІЦ і навчають інших діток, які приходять в групи по запису, наприклад, на ці майстер-класи. І ось ми разом обертаємося обличчям до наших українських традицій, до нашої культури, – каже викладачка музичної школи №2 імені Євгена Богословського Світлана Беспала.

Нагадаємо, проєкт “Різдвяна капела” в туристично-інформаційному центрі стартував 14-го листопада. До Різдва, яке цьогоріч святкується 25-го грудня, дітлахам розповідають про звичаї і традиції сіверського краю.  А 24-го числа в сквері імені Богдана Хмельницького малеча заспіває та заколядує, як це робили наші предки в давнину.