Факт-новини: оперативні сюжети

Домашнє насильство: як долають проблему у Чернігові

Featured Video Play Icon

Майже 3 тисячі повідомлень про вчинення домашнього насильства  цьогоріч надійшло чернігівським правоохоронцям. Як попередити і подолати проблему  на місцевому рівні в умовах повномасштабної війни? Про це говорили під час круглого столу у   Чернігівській міській раді, 4 грудня. Серед учасників –  представники і представниці поліції, державних і громадських організацій, органів влади. Нині в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту  систематизували інформацію щодо контактів та місць, куди зможе звернутися постраждала особа.

Ми за рахунок фонду народонаселення, UNFPA роздрукували великий роздатковий матеріал – це будуть такі реферальні картки, які будуть завтра післязавтра надані всій поліції. Кожен факт повідомлення про домашнє насильство, гендерно-зумовлене насильство люди будуть отримувати таку картку і самі розумітимуть куди можна звернутися, – розповів заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

У травні цього року Чернігів став учасником проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства», який стартував на території України ще до початку повномасштабного російського вторгнення за підтримки ООН в галузі народонаселення і безпосереднього фінансування UNFPA.

– Станом на сьогодні в цьому проєкті беруть участь 45 громад. Взагалі проєкт передбачає 50 громад. 5 громад – це вільні місця – тримають для громад, які будуть деокуповані  і зможуть увійти до цього проєкту. Перш за все налаштований на такі основні моменти, як нормативно правова створення або підтримка у розвитку нормативно-правової бази. Налагодження взаємодії між відомчою і між усіма структурами, – повідомила заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

Від насильства страждають громадяни будь-якої статі та віку: будь-то діти або літні люди.  Як розповіла психологиня Наталія Кулініч, кількість звернень до кваліфікованих фахівців значно збільшилася.

Варто зазначити, що за 2023-й рік психологами та фахівцями мобільної бригади було надано консультації 2553 людям, деякі вперше звернулися за допомогою, інші відвідували спеціаліста протягом трьох місяців. Протягом такого терміну ми можемо надавати послуги, потім перенаправляємо до іншого суб’єкта соціальної роботи, – зазначила психологиня мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Наталія Кулініч.

Правоохоронці закликають громадян не замовчувати факти насильницьких дій та одразу звертатися  до територіального органу поліції або за телефоном 102.

Писати заяви, щоб можна було притягнути кривдника до адміністративної відповідальності для початку, а в подальшому при систематичному вчиненні вже відкривати кримінальні справи і доводити це до кінця. Виходить, що викликають багато, а саме письмових заяв і написання адміністративних протоколів набагато менше виходить і для того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності потрібна систематичність це три і більше адміністративних протоколів, які вже будуть розглянуті в суді, – уточнила  начальниця сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Чернігівського районного управління поліції Катерина Литвиненко.

Нагадаємо, з 25 листопада по 10 грудня проходить Всеукраїнська кампанія «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Її завдання: привернути увагу до проблем жорстокого поводження, підвищити рівень обізнаності громадян щодо форм насильства, а також надати алгоритми дій потерпілим.