НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Норвезькі благодійники подарували ноутбуки чернігівським школярам з особливими потребами

Featured Video Play Icon

Команда норвезьких благодійників побувала у Чернігові. Не обійшлося без подарунків. 20 ноутбуків обладнаних спеціальною операційною системою від іноземних друзів отримав Чернігівський навчально-реабілітаційний центр № 2. Це стало кроком до осучаснення комп’ютерного класу у  закладі.

До України ми привезли ноутбуки, на які донатили звичайні норвежці та компанії. Цю школу ми вже відвідували. Ми знаємо стан обладнання тут. Так як це діти із особливими потребами. Ми вважаємо, що дуже важливо допомагати саме їм, – розповів очільник громадської організації Королівства Норвегія “Norse Aid” Ерік Хельгесплас.

Дуже ми просили наших норвезьких друзів допомоги в облаштуванні нашого комп’ютерного класу, тому що там знаходиться уже обладнання, яке застаріле, незручне і вони привезли нам 20 ноутбуків зі спеціальним програмним забезпеченням для того щоби наші учні з особливими потребами змогли опановувати інформаційні технології і знову ж таки це допоможе їм спілкуватися один з одним і з усім світом трошечки на іншому, більш зручному, рівні, – зазначила директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіна Гусак.

Серед успішно реалізованих проєктів навчально-реабілітаційного центру у співпраці з цією громадською організацією – встановлена на початку квітня польова кухня. Тоді пан Ерік самостійно тестував її та допомагав освоїтися майстриням кулінарної справи, адже масштаби комплексу значні – гарячею їжею можна забезпечити 500 людей за дві години. Кухню активно використовують аби нагодувати як малечу, так і дорослих під час проведення різноманітних заходів у стінах реабілітаційного центру. Підтримують норвежці мешканців Чернігова і гуманітарною допомогою.

Ми співпрацюємо з благодійною громадською організацією норвезькою “Norse Aid” із самого початку активних бойових дій. Завдяки цій організації  мешканці нашого міста, які потребують нашої посиленої уваги – забезпечується теплим одягом і взуттям. Також в минулому році нам наші партнери надавали невеличкі подаруночки для наших учнів і сьогодні ще 8 родин, які потребують нашої уваги отримують величезні такі продуктові набори і набори побутової хімії, які збирали такі ж самі учні з Норвегії, – повідомила Регіна Гусак.

Як розповіла Регіна Гусак, благодійники протягом усього навчального року були поруч, неодноразово приїжджали в гості. Ще один напрямок спільної роботи нині –  арт-терапевтичні заняття із малечею, що мають посттравматичні синдроми. До них долучаються як вихованці  закладу, так і діти з усього Чернігова.