Факт-новини: оперативні сюжети

Рік відбудови з думками про розвиток: Чернігів ділиться з Житомирщиною досвідом відновлення

Featured Video Play Icon

Чернігів, збитки якого внаслідок російської облоги і масованих обстрілів у житловому секторі, інфраструктурі та бізнесі Київська школа економіки оцінила у 4 млрд 270 млн доларів, сьогодні ділиться досвідом свого відновлення. В рамках дводенного навчального візиту від Асоціації міст тут – представники громад Житомирщини. Напередодні їх делегація побувала у Куликівці, а тепер вивчає наше місто, чим воно жило у найважчий період лютого-березня 2022-го та чого досягло станом на зараз.

Першим завданням, звичайно, як і для кожної, мабуть, громади, коли зібрав Владислав Анатолійович в залі і сказав: ми маємо повертати людей, ми маємо відроджуватися, ми маємо жити . З 1 серпня ми вже відкрили дошкільні навчальні заклади, станом на 1 вересня ми відновили навчальний процес в 22-ох школах, сьогодні у нас не працює тільки одна школа вона в ремонті, і за винятком тих двох, які повністю були знищені. Сьогодні у нас більше 50% дітей, які навчаються офлайн, – розповіла заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

Окрім зруйнованої дитячої стоматології, відбудувані пошкоджені ворогом медичні заклади, в рамках поточного та капітального ремонтів – понад 850 багатоповерхівок, за винятком кількох найскладніших, що на завершальному етапі, триває відновлення об’єктів критичної інфраструктури та комунальної сфери. Все це як коштом міського бюджету, так і завдяки допомозі міжнародних донорів, міст-партнерів та держави. Запроваджені соціальні програми часткового відшкодування вартості замінених вікон, компенсації за комунальні послуги, матеріальної допомоги власникам понівеченого та знищеного житла, родинам загиблих захисників і захисниць.

Дуже приємно, що Указом президента ми стали містом-героєм, отримали прапор честі – одну із найвищих нагород від Європейського Союзу. Знаєте, ну ми працюємо живемо не заради цього, а просто заради людей, – зазначила Вікторія Пекур.

Серед екскурсії Черніговом – найбільш пошкоджені мікрорайони та об’єкти відбудови, нині вже майже не примітні ні для гостей, ні для самих чернігівців. Один із таких, школа №20, що була серйозно обстріляна 6 березня і відкрила двері для своїх учнів та учениць рівно за рік. Тут місто повністю перекрило дах, закрило периметр, відновило систему опалення та зі звичайного підвалу облаштувало укриття. Благодійники ж допомогли відкрити цифровий освітній центр, почати капітальний ремонт спортзалу та трьох найбільш пошкоджених класів.

– Тут була пошкоджена стеля, стіни, повністю меблі, звичайно. Це все відремонтовано саме завдяки допомозі фонду “SaveED” , – показала директорка школи Наталія Малець.

Відновлення і безпекові питання – це те, що потрібно було вирішити фактично в усіх навчальних закладах. Так, за інформацією профільного управління, із 34-ми 25 шкіл було пошкоджено і 2 зруйновано, з 52-ох садочків – різною мірою пошкоджено 37, всі 5 закладів профтехосвіти. У 2022-му на першочергові ремонти було профінансовано 164,5 млн гривень, з яких 54% видатків міста, решта майже порівну – державного бюджету і благодійників, на облаштування і комплектацію укриттів – 111 млн, з яких кошти громади майже 80%.

Зважаючи на ту ситуацію, яка є у нас прийнято рішення – пришкільні табори будуть працювать в навчальних закладах коштом міського бюджету . Окремо робота з громадськими організаціями вже не по відновленню, а по розвитку – проєкт десайд. На сьогодні реалізовується шкільний громадський бюджет і буквально на наступному тижні буде голосування.  На 40 класів 1080 учнів плануєм будівництво, за можливості, нової школи, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Так, колеги з Коростеня, що за 80 км від кордону з білоруссю і також зазнав значних пошкоджень у березні-квітні минулого року, кажуть, робота Чернігова у напрямку відбудови місцями вражає.

-Ті діаграми, які нам показували сьогодні, коли міський бюджет покриває більше 50-60% витрат на відбудову , це просто заслуговує на увагу. Я знаю, по нашій Житомирській області практично громади розраховують на державні кошти і як правило це 80% коштів державного бюджету, а тут пропорція, як на мене, трохи дивна навіть, – зауважив заступник Коростенського міського голови (Житомирщина) Володимир Вигівський.

Обмін досвідом, що відбувся в ці дні, корисний для обох регіонів, впевнені учасники делегації. З Чернігова вони везуть до дому цікаві кейси з вирішення проблем у постраждалих від збройної агресії громадах, зокрема в галузі освіти.