Факт-новини: оперативні сюжети

Велосипеди, парковки та ремонтні станції: результати проєкту «Go bike Chernihiv»

Featured Video Play Icon

  Проєкт «Go bike Chernihiv», започаткований у серпні минулого року громадськими організаціями «Еко місто» та «Агенція міських ініціатив», добігає кінця. Під час його реалізації Чернігів та три громади області отримали більше 200 велосипедів, велопарковки та ремонтні станції.

Дякую вам за вашу ініціативу, ми спілкувалися кілька разів по цьому, це все відбувалося, по суті, з вашої повністю ініціативи і самостійно. За ту допомогу матеріальну у вигляді парковок і станцій, які ми прийняли на баланс і встановимо, – зазначив  секретар ЧМР Олександр Ломако.

Під час боїв за Чернігів місто спіткала паливна криза, і велосипеди стали як ніколи бажаним та надійним видом транспорту. Тому влітку громадські активісти взялися забезпечити велосипедами соціальних працівників, волонтерів, людей, що обслуговують критичну інфраструктуру тощо. Допомогу їм у цьому надали Нідерланди, Німеччина, Данія та Норвегія. Подбали і про необхідну інфраструктуру.

По-перше, в Чернігові відкрилася перша соціальна вело майстерня, вона перша в Україні, і навіть в Європі таких лише декілька. Також у Чернігові на баланс, в комунальну власність, передано 80 велопарковок, які будуть розподілені між всіма школами, всі відділення «Укрпошти» отримають велопарковки, відділення лікарень, соццентри, ЦНАП, адмінустанови, а також в парках Чернігова будуть встановлені велопарковки, – повідомив керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Окрім Чернігова, допомогу в розвитку велосипедної інфраструктури за результатами конкурсу отримали Ніжинська, Варвинська та Куликівська громади. Їм надали велосипеди, велопарковки та спеціальні ремонтні станції, доступні для всіх бажаючих.

Це така велосипедна ремонтна станція, де кожна людина, будь-хто, може підійти і відремонтувати свій велосипед. Це дуже корисна річ для кожної громади, так само це буде працювати і в Чернігові, – розповіла виконавча директорка ГО «Агенція міських ініціатив» Тетяна Романова.

Цього року активісти планують додати на вулиці Київську, Полуботка, Шевченка та Єлецьку велосмуги, щоб разом з існуючими вело доріжками сформувати безперервні маршрути для чернігівців, які користуються цим видом транспорту.

Ви могли бачити вже пару років велосмуги на вулиці Толстого, на вулиці Шевченка від політехнічного інституту до Бобровиці. Ці смуги зонують проїжджу частину, зменшують швидкість водіїв і покращують безпеку велосипедистів. Ми таке спробуємо реалізувати і в центрі, – зауважив  керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Загальна довжина веломаршрутів на центральних вулицях Чернігова після впровадження цього проєкту сягатиме 4-х кілометрів.