НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Рекордну пазл-мапу «Обійми» презентували у Чернігові

Featured Video Play Icon

Це іграшка найперша в Україні.

Юний читач Дмитрик, який прийшов до Чернігівської бібліотеки імені Михайла Коцюбинського, став одним з перших відвідувачів незвичної виставки – дерев’яної пазл-мапи України. Він разом з іншими дітьми побачив ляльки-мотанки з різних регіонів нашої країни та дізнався про їхню історію.

Я побачила цю мапу і мені дуже сподобалася сама ідея проєкту, тому що показати зараз в наш час як виглядають взагалі мотанки з різних міст – це дуже важливо. І це автентично і цікаво подивитись, – розповіла Катерина.

Ініціатором всеукраїнського волонтерського проєкту “Мапа України ”Обійми””  є подружжя переселенців  Оксана і Олекса Муравльови. Вони вирішили зібрати родинні обереги з різних регіонів як символ незламності, аби ті мандрували містами нашої країни та нагадували українцям про єдність та нашу силу.

– Одна із творчих особистостей таких, як Оксана Муравльова, є організатором цієї виставки, тобто, на її заклик у соціальній мережі Facebook було зібрано ці ляльки-мотанки із усіх регіонів України їх надіслали набагато більше, потім відібрали більш схожі дотичні до конкретного регіону. Ну, і так була створена ця мапа яка має назву, із різним наголосом можна називати, можна сказати Обійми і можна сказати Обійми, – зазначила Людмила Ковальчук.

Всього до проєкту долучилось 58 майстринь з усієї України. За півтора місяці організатори отримали 160 ляльок, деякі були навіть із-за кордону. А ось на мапу потрапило понад 70 робіт. Всі інші вироби продали, а зібрані кошти передали військовослужбовцям ЗСУ.

– Дуже приємно, що ця ініціатива вона також є благодійна, тому що, подорожуючи Україною, ця виставка також ставить собі за мету збирати гроші на ЗСУ. Тобто, і ми будемо продавати маленькі такі лялечки, які також у нас біля мапи, біля цієї виставки зараз є і будемо запропонувати всіх бажаючим їх купити, а гроші вже будемо відправляти на ЗСУ, – повідомила директорка Ганна Пушкар.

Всеукраїнський волонтерський проєкт встановив рекорд України у категорії “Мистецтво, вперше”. За словами Ганни Пушкар, мапа перебуватиме у Чернігові протягом місяця, наступною зупинкою буде Запоріжжя. Після показу в усіх доступних областях, її передадуть в музей Донеччини.