ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Візьмуть лідерство в повоєнній відбудові: новопризначений посол Німеччини відвідав Чернігів

Featured Video Play Icon

Будинок, що назавжди лишився у березні 22-го. Вперше під його стінами в рамках офіційного візиту до Чернігова – новопризначений Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини Мартін Єґер. Країни, що посідає друге місце після Сполучених штатів Америки за кількістю військової, фінансової та гуманітарної допомоги нашій державі, від перших днів повномасштабного вторгнення рф стала прихистком для понад мільйона українських переселенців, підтримує самоврядність громад, їх розвиток, відновлення, та в цілому – готова взяти лідерство в організації повоєнної відбудови України.

Від імені міста виконуючий обов’язки мера Олександр Ломако висловив вдячність уряду та народу Німеччини, зокрема, і за давню дружбу з Черніговом. Партнери ж завірили, що надалі все так і залишиться.

– Ми відчуваємо велику відповідальність за Україну та її людей. Все, що ми робимо, ми робимо з великою повагою до країни, яка захищає свою незалежність та свою свободу, вражені жертовністю та мужністю українського народу і українських військових, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартін Єґер.

Чернігів, місто-побратим німецького Меммінгена впродовж більш ніж 20-ти років, а віднедавна і одного з найстаріших міст країни – Аахена. Північний форпост, що одним із перших прийняв на себе удар ворога 24 лютого і понад місяць, будучи в оперативному оточенні та під прицільним нищівним вогнем, стримував натиск російського агресора. Втрати оцінювалися в мільярди доларів, а сам Чернігів входив у трійку найбільш зруйнованих населених пунктів, присвятивши останні півтора року, всі можливі сили і засоби відновленню, зазначив Олександр Ломако. Однак, на сьогодні бюджету міста і можливостей громади недостатньо, аби самостійно відбудувати те, що потрібно для щоденного функціонування, не кажучи вже про розвиток.

– Ми переконані, що уряд в процесі реконструкції України має обовʼязково вивчати і враховувати дуже детально позицію громад, і відбудова України, і побудова демократичної України, має йти знизу вгору, а не навпаки.  І зі свого боку керуємося принципами максимально прозорості, недопущення корупційних ризиків, тому що ми розуміємо, що другого шансу на відбудову в України і у Чернігова не буде. І другий головний принцип – це залучення громадськості до визначення пріоритетів, які стосуються розвитку.  Тому хочу ще раз засвідчити свою повагу, сподівання на подальшу співпрацю і слова вдячності і посольству Німеччини за підтримку нашого міста, і народу Німеччини за підтримку нашої країни в цей складний час, коли ми боремося за наші спільні цінності – цінності демократії, свободи, місцевого самоврядування і європейської інтеграції України, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Окремо виконуючий обов’язки очільника Чернігова подякував Німеччині в особі дипломата за підтримку впровадження реформи децентралізації: свою ефективність і дієвість вона вкотре підтвердила тим, що в найважчі перші дні широкомасштабної війни лідери місцевого самоврядування взяли на себе значну частину відповідальності за ситуацію в країні – організовували свої міста, гуманітарні місії, підтримку військових. А тому її потрібно обов’язково продовжити і довести до логічного завершення.

– Німеччина візьме на себе лідерські зобов’язання і лідерські функції в організації відновлення вашої країни. Один із основних напрямків, які ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати – це децентралізація.

Ми переконані, що основу будь-якої державності, яка добре функціонує, складають саме громади, міста і села, які здатні і спроможні самостійно вирішувати свої проблеми і регулювати своє життя. Ми розуміємо, що у війну можуть бути певні обмеження. Та як вже йшлося, навіть стійкість України залежить від того, наскільки стійкими будуть її громади і муніципалітети, – зауважив Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартін Єґер.

За час російсько-української війни представники Німеччини кажуть, вивчили назви всіх переданих техніки та систем озброєння, як «гепард» чи «леопард», і та допомога, що надається країною, дійсно підтримується всім народом.