ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Реконструкція водопроводу: яким методом замінюють мережу на вулиці Тероборони

Featured Video Play Icon

У Чернігові продовжують реконструкцію водопровідної мережі на вулиці Тероборони. Роботи виконують методом санації. Відтак, у стару чавунну трубу діаметром 300 міліметрів вставляється нова, поліетиленова, діаметром 225 міліметрів. Її зварюють і поступово просувають. Така процедура дозволила “Чернігівводоканалу” не розкопувати велику частину вулиці, а також зберегти зелені насадження, що є на цій ділянці.

– Люди дуже часто, які проїжджають по вулиці Тероборони, бачать, що невеликі розкопки, і дивуються, чому у нас тут не розкопано, як на вулиці Любецькій. Тобто різниця є в самій методиці прокладання труби. Тут труба прокладається шляхом санації, тобто у чавунну трубу просочується поліетилен. А на вулиці Любецька, там відкритим способом, – розповів начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Нагадаємо: водогін на вулиці Тероборони значно постраждав від численних ворожих обстрілів цієї ділянки в період активних бойових дій. За словами Ігоря Грищенка, за минулу зиму тут ліквідували шість поривів.

– Найбільший удар прийшовся біля “АТБ”, там розірвало, вирвало кусок труби фактично, і коли таке відбувається, йде детонація по трубі і розтруби, вони були закарбовані. Під час детонації вони розкарбовуються і починаються витоки. Щоби нам забезпечити стале водопостачання, а це водопровід магістральний практично виходить, на центр міста подається вода. Щоби забезпечити належне водопостачання — треба замінити трубу, – зазначив Ігор Грищенко.

Наразі роботи виконуються за планом та із застосуванням сучасного обладнання, яке надали міжнародні партнери. Воно допомогає проводити діагностику мереж та оцінювати кількість пошкоджень.

Люди переключаються, об’єкти всі переключаються. Зараз вже практично розкопка у нас іде біля школи по вулиці Тероборони. Коли прийомка відбувається, ми робимо гідравліку цієї труби, тобто підвищеним тиском перевіряємо всі стики. Якщо якісь будуть неполадки — буде все перероблюватися, але ми вже одну ділянку перевірили, і вода подана. Фактично від школи-інтернату до вулиці Верені вода вже подана, труба під тиском, – пояснив Ігор Грищенко.

Комунальники вже відремонтували понад 300 метрів водопровідної мережі. Перед подачею води у приватні оселі та інші об’єкти, труба хлорується, дезінфікується та перевіряється шляхом аналізу в лабораторії. Завершити цю ділянку працівники “Чернігівводоканалу” прагнуть якомога швидше, проте на заваді цьому можуть стати низькі температури. У такому випадку роботи виконуватимуть шляхом підігріву.