Факт-новини: оперативні сюжети

Гуманітарна програма: як молодь Чернігівщини вчиться втілювати свої ідеї в життя

Featured Video Play Icon

Підлітки з Бахмача приїхали до Чернігова, аби навчитися створювати власні проєкти та вдало їх реалізувати. Лічені хвилини і те, над чим учасники  їхньої команди плідно працювали — побачить публіка. Тему для себе обрали близьку — розвиток комунікаційних навичок серед молоді та створення спільноти, яка б могла об’єднатися задля постійного спілкування наживо, а не лише на просторах соціальних мереж. Свої напрацювання юнаки та юначки вчаться втілювати в життя у межах молодіжної програми UPSHIFT, котру на Чернігівщині реалізує  ГО «Агенція локальних ініціатив»  за підтримки Дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ.

Ми помітили проблему – це низька зацікавленість підлітків у спілкування в реальному житті. Тому що в інтернеті всі доволі часто спілкуються. Ми хочемо вплинути на проведення різних активностей, заходів, тренінгів, ігор, які спрямовані на покращення комунікативних навичок і роботу в команді. У майбутньому, як я вважаю, без цих навичок буде доволі складно знайти своє місце в соціумі, – розповів  учасник молодіжної програми UPSHIFT В’ячеслав.

Загалом програма UPSHIFT діє у понад 40 державах світу. Україна стала першою, де цю ініціативу реалізують попри повномасштабне рашистьске вторгнення. На Чернігівщину ж проєкт зайшов як пілотний у 2023-му. За цей час вже чотири десятки команд пройшли інноваційну навчальну програму, одержали підтримку менторів та фінансування своїх ідей. Програма триває 3-4 місяці: це передусім період подачі та розгляду заявок, 4 дні навчального тренінгу та тривалий період роботи над втіленням задуму. Своєрідним хабом для молоді з різних куточків нашої області стала “Чернігівська політехніка”, на базі якої провели чотириденний буткемп.

Вони шукають рішення своєї соціальної проблеми і в кінці, сьогодні четвертий день, вони будуть презентувати свої напрацювання, свої рішення і після буткемпу ми будемо чекати від них проектні пропозиції. Вони зможуть отримати фінансування в розмірі до 80 тисяч гривень і їх спрямувати на вирішення своїх соціальних проблем. Це дуже різноманітні теми. Це ментальне здоров’я, це створення просторів, облаштування просторів, підсилення вже існуючих просторів, – зазначив голова ГО «Агенція локальних ініціатив» Сергій Омелічкін.

Ми допомагали розробляти проєкти, щось підказувати. Програма побудована так, що вирішення придумує сама команда, без залучення сторонніх осіб. Ментор скоріше їх направляє, тому я безпосередньо працюю з менторами, але менше працюю з командами, – зауважила суперменторка програми UPSHIFT  Анастасія Драчук.

Зараз у нашій області оголошений 5-й набір до програми UPSHIFT. Він триватиме до 23-го березня. Пріоритетними для участі є Чернігівська, Бахмацька,  Новгород-Сіверська,  Менська та Куликівська громади. Проте подавати ідеї своїх проєктів зможуть мешканці й інших ОТГ віком від 14-ти до 21-го року. На відібрані команди вже у квітні чекатиме інтенсивне навчання у Чернігові.