Факт-новини: оперативні сюжети

Пожежі в екосистемах: рятувальники проводять рейди у пошуку паліїв сухої рослинності

Featured Video Play Icon

На Чернігівщині з початку року сталося 1597 пожеж, з них більше половини — унаслідок випалювання сухої рослинності. Про це повідомили в головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України в області. Аби запобігти загорянням в екосистемах, надзвичайники проводять постійні профілактичні рейди та складають протоколи на порушників.

Люди продовжують свідомо випалювати суху рослинність, наражаючи на небезпеку себе та майно громадян. За результатами рейдів, представниками Головного управління в області на порушників чинного законодавства складена 278 протоколів. Хочу нагадати, що за випалювання сухої рослинності, сміття та її залишків, громадянину необхідно буде сплатити штраф від 3060 до 6120 гривень, а посадовій особі від 15.300 до 21.420 гривень, – повідомив начальник управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Чернігівській області Родіон Лігун.

ДСНСники також зазначають, що згідно зі статтею 113 Кримінального кодексу України — «диверсiя» — навмисні підпали, зокрема, i сухої рослинності, у деяких випадках прирівнюються до злочинів проти основ нацiональної безпеки. За це передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 10 до 15 років, або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Тому хочу закликати мешканців та гостей Чернігівщини: будь ласка, утримуйтесь від випалювання сухої рослинності, уникайте таких випадків, дивіться, за своїми знайомими та близькими, не допускайте таких випадків. Якщо ви побачили займання в лісах, паркових зонах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером 101, – зазначив Родіон Лігун.

Цього року загальна площа займань склала понад 500 га. Від вогню загинули двоє людей, ще двоє дістали травми. Найбільшу кількість пожеж зафіксували в Чернігівському та Ніжинському районах.