НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Північний форпост: перші всеукраїнські змагання ветеранів у Чернігові

Featured Video Play Icon

Чернігівець Владислав пішов воювати на схід України, коли йому виповнилося 18. Перший крок – добровольчий батальйон, а потім понад чотири роки служби в полку “Азов”. Там внаслідок тяжкого поранення чоловік втратив ногу. Через травму йому довелося повернутися до цивільного життя та пройти тривалу реабілітацію. Проте, на початку повномасштабного вторгнення взимку 2022-го боєць знову взяв до рук зброю, щоб захистити рідне місто від російської навали. Зараз Владислав перебуває у складі ДПСУ. Протез не заважає йому працювати, займатися спортом та вести активний спосіб життя. Тому разом зі своїми побратимами воїн став учасником першого у Чернігові  всеукраїнського змагання ветеранів –  “Північний форпост”.

– В принципі постійно займаюся спортом для себе, беру участь у таких спортивних ветеранських заходах десь з 20-го року, а це моє рідне місто, тому не міг пропустити такий захід у себе вдома. Від себе можу сказати, що для мене така от активна реабілітація  найкраща. Не якісь там розмови, посидіти десь пасивно. А такий активний відпочинок, спортивні заходи, воно надає не тільки фізичну підтримку, а й морально – психологічну, – розповів військовослужбовець Владислав.

Організатори приурочили захід до Дня захисників і захисниць. Його розпочали з державного гімну та хвилини мовчання,  аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав свої життя на полі бою. Як розповіла співзасновниця ветеранського простору «Серцевір» Вікторія Калмикова, провести спортивні змагання у нашому місті запропонували військовослужбовці, які одержали поранення.

– Наш ветеранський простір працює над тим, щоби якомога більше людей долучалося,і відчували, і показували свою пошану за те, що зробили наші хлопці. Вони поклали своє здоров’я за те, щоб зараз ми могли жити. Зараз багато говорять про соціалізацію, адаптацію  в суспільстві. Але чоловікам потрібно саме це через спорт. Вони потребують цей адреналін змагань і вони дуже почувають себе в цьому колі впевнено, тому ми вирішили провести такі змагання в нашому Чернігові, – зазначила співзасновниця ветеранського простору «Серцевір» Вікторія Калмикова.

Бійці змагалися у декілька етапів. Спочатку виконали базову силову вправу жим лежачи, а потім перейшли до веслування на тренажері та ривка з  гирею,  на все це – одна хвилина. Ветерани продемонстрували спритність і кваліфіковану спортивну підготовку. За словами військовослужбовця Нацполіції Олександра, такі активності – не лише можливість проявити себе, а й поспілкуватися з побратимами та обмінятися досвідом.

Я постійно беру участь, ми з побратимами їздимо. Це для нас як змагання  назвати це трішечки не правильно, це у нас серед ветеранів таке більш як розвага для нас. Розвага, тому що  дуже приємно бачити знайомі обличчя, це для нас привід зібратися всім, тому що в когось робота, в когось служба, не завжди можемо разом зібратися, а на таких змаганнях ми майже в повному складі збираємо позмагатися, поспілкуватися, – підкреслив військовослужбовець Олександр.

Цьогоріч до Чернігова прибули ветерани з усіх регіонів України, аби показати свої здібності та познайомитися з іншими побратимами. Організатори сподіваються, що у наступному 2024-му подібний захід вдасться провести ще масштабніше, залучивши якомога більшу  кількість учасників.