Факт-новини: оперативні сюжети

Повернення ТЕЦ, перейменування вулиць, нова премія: погоджувальна рада затвердила питання сесії

Featured Video Play Icon

Погоджувальна рада затвердила перелік питань, що винесуть на розгляд позачергової сесії. Серед важливих – Чернігівська ТЕЦ, єдиний майновий комплекс якої повертається місту після 23-ох років оренди, і через відмову Технови брати участь в інвентаризації та оцінці майна на цьому засіданні передаватиметься у повне господарське відання створеного торік КП “Теплокомуненерго” відповідно до пункту 11 Порядку повернення орендованих цілісних майнових комплексів.

 -Ми звернулися неодноразово до різних інстанцій, починаючи з обласної адміністрації і завершуючи центральними органами, СБУ, ДБР, і так далі. Ну, прохання, я би назвав це від імені громади вимога – провести державний аудит Чернігівської ТЕЦ, всіх затрат, які були здійснені протягом останніх років, особливо з того часу коли, їм стало достеменно відомо, що договір оренди не буде продовжуватися, а борги за газ зростали з початку опалювального сезону, зараз це вже більше 2 млрд гривень. Відповідно, ми би хотіли, щоб дослідили всі ці платежі, їхню актуальність, пріоритетність, і чому тут борги ростуть, а комусь було заплачено. Тому що ми розуміємо, що ми будемо приймати це на баланс міста і відповідно по боргах є багато запитань, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Поки розуміння, чи буде проведено державний аудит, немає. Власне, договір оренди ЄМК, укладений між фондом комунального майна міста і Техновою, закінчується 20 серпня. І враховуючи колосальні борги, накопичені орендарем, непідйомні для бюджету Чернігова, ще одна пропозиція муніципалітету до Уряду – розглянути можливість передачі ТЕЦ, як об’єкту критичної інфраструктури, що виробляє електричну та теплову енергію, в державну власність.

-У нас є робоча пропозиція, ми приймали це рішення в минулому році, коли дали декілька варіантів по подальшій долі Чернігівської ТЕЦ, і Нафтогаз щоб забрав її у власність, і держава, і так далі. Ми ще раз звертаємося наприкінці терміну оренди, що ми пропонуємо мережі залишити за містом на нашому комунальному підприємстві, а генерацію, якщо Кабмін це питання розгляне, забрати в державну власність вже після того як ми передамо на КП, – зауважив Олександр Ломако.

Окрім цього, на розгляд депутатів і депутаток винесуть і звернення до Кабміну по питанню, що стосується всіх основних підприємств життєзабезпечення міста – погашення державою різниці в тарифах. За словами виконуючого обов’язки очільника Чернігова, попри взяті на себе зобов’язання, відшкодування за 2021-2023-ій не проводилося, і фінансування цього напрямку цьогоріч у головному кошторисі країни не передбачено. Водночас, це б дало змогу сплатити борги перед “Нафтогазом” та отримати обігові кошти на підготовку до майбутнього опалювального сезону.

На правлінні АМУ ми зустрічалися з головою НАК “Нафтогаз” Олексієм Чернишовим, він пообіцяв що до кінця липня буде розроблений законопроєкт і внесений в парламент для того, щоб в держбюджеті були закладені кошти на компенсацію різниці в тарифах. Ми від міста також звертаємося з цим, тому що це важливе питання. Мова йде для нас, якщо ТЕЦ +Чернігівводоканал+ОТКЕ по підтверджених цифрах це більше ніж півмільярда гривень, а якщо порахувати цей опалювальний сезон, це ще більша цифра. Все-таки, це дуже суттєві кошти, – підкреслив Олександр Ломако.

Що стосується теми Чернігівської ТЕЦ, то на сесію виноситься і звіт директора Технови Дмитра Аркатова, який ініціювали обранці ще на засіданні 2 травня. За словами Олександра Ломако, від середини квітня Технова ігнорує всі як усні, так і письмові запрошення міста на наради, виконкоми і ту ж погоджувальну, при всьому масиві питань із поверненням ЄМК та не виконання ними прямих зобов’язань. А тому ще раз звернувся до них публічно.

Ви не виконуєте свої функції прямі і обовʼязки перед громадянами – не постачаєте гарячу воду, з цього приводу я звернувся до правоохоронних органів, щоб вони вжили заходів привести до тями цього орендаря. І я так розумію, що не дуже свідомо підходите і до підготовки до нового опалювального сезону, знаю, що після наших вимог кількох почали гідравлічні випробування. Я думаю, що депутати правильно зробили, що проголосували звіт директора Технови на наступній сесії.

-У вас був майже місяць без одного дня підготувати цей звіт, тому якщо ми будемо спілкуватися через Фейсбук і правоохоронні органи – це добре, але є вимога депутатів прийти і прозвітувати на сесії, відповісти на питання, – констатував Олександр Ломако.

Серед трьох десятків позицій порядку денного також черговий пакет перейменування вулиць, запровадження щорічної премії Леоніда Глібова в галузях освіти, культури і спорту, зняття мораторію на прийом на сміттєзвалищі відходів від інших міст і впорядкування відносин із громадами області, яким більше нікуди його вивозити, закладення можливості побудови на Масанах житлового району для чернігівців, які втратили житло, у співфінансуванні з датськими партнерами та інвестиціями близько 17 млн євро, виділення додаткових коштів на відновлення системи електротранспорту, роботу велопатрулів тощо.