ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Понад 11 млн міській військовій адміністрації: на що просять та скільки виділить Чернігів

Featured Video Play Icon

Трохи більше одинадцяти мільйонів гривень на діяльність міської військової адміністрації – зі зростанням майже вчетверо, порівняно з поточним роком. Проєкт програми з таким фінансуванням з бюджету громади Чернігова на прийдешній, 2024-ий, винесла на погодження виконавчого комітету МВА, 23-го листопада.

За словами першого заступника Брижинського, Віктора Бистрова, розроблялася вона на основі передбаченого штатного розпису у 37 співробітників. В цю суму входять видатки на зарплати, прирівняні до посад місцевого самоврядування, оплату комунальних послуг та інші витрати на утримання.

Штат 37 він заповнений не буде. Станом на сьогодні він заповнений менше, ніж на третину, і до кінця року ми не збираємось збільшувати його суттєво. Що буде наступного року – покаже час і покажуть результати нашої співпраці, – повідомив перший заступник начальника ЧМВА Віктор Бистров.

Зазначимо, що відповідно до законодавства, структуру і штатний розпис міської військової адміністрації затверджує начальник ОВА. Цьогоріч на її функціонування рішенням сесії від 30 березня з міського бюджету було виділено 3 млн гривень. У вересні областю в МВА ввелися додаткові штатні одиниці, йшлося на засіданні.

Позиція виконуючого обов’язки очільника Чернігова в цьому питанні незмінна: в умовах, коли в муніципалітеті зменшують асигнування на утримання міста спочатку для посилення підтримки Збройних сил України, а потім через вилучення до держави “військового ПДФО”, що майже дорівнює всьому бюджету розвитку, до витрат потрібно ставитися економно. Наразі профільне управління працює над головним фінансовим документом 2024-го, враховуючи останні зміни в Законі та суттєве зменшення дохідної частини. І нині його пропозиція – закласти ресурс лише на діючих 13 співробітників МВА, а решту коштів за потреби залучити з державної казни. До того ж, невідомо, скільки ще триватиме воєнний стан, а військова адміністрація створюється фактично тільки на цей період.

Я свою позицію з цього приводу публічно висловив декілька днів тому, вона не міняється, але треба розуміти, що у нас створена вже військова адміністрація, це рішення верховного головнокомандуючого. Відповідно, ми теж, як місто, не можемо залишити їх без грошей і без фінансування, тому що так уже склалося, що вона є.  Цифру ми залишаємо ту, що ви вказали, але робимо правку “бюджет Чернігівської міської громади – не більше 5,5 млн гривень”, і додаєм джерело фінансування – державний бюджет України, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Проєкт програми із запропонованою правкою члени виконкому підтримали одноголосно. Далі її розглядатимуть депутати на сесії, і власне, остаточно визначатимуть об’єм коштів на утримання МВА. Ломако додав, що з приводу фінансування додаткових штатних одиниць або виділення на них субвенції міська рада звернеться до Кабінету Міністрів, зі свого боку це може зробити і сама військова адміністрація. Письмово звернеться в.о. міського голови і до Дмитра Брижинського щодо звіту про діяльність і подальших планів, щоб громада знала, що робиться за її кошти.

Було б логічно, Віктор Едуардович,  щоб на сесії виступив бажано начальник військової адміністрації, якщо він не зможе, то ви як перший заступник, з якимось звітом про роботу військової адміністрації з лютого 2023 року по вже буде грудень 2023-го, за 10 місяців, із пріоритетами на наступний рік. Для того, щоб депутати розуміли, голосуючи за ці декілька мільйонів гривень – вони визначаться, скільки там чи 11, чи 8, чи 5, – розуміли, яку користь, чи яку взагалі роботу громада міста отримує за ці кошти. Можливо, як кажуть зараз активісти під стінами міської ради, ці 11 млн краще направити дійсно на дрони, ну і більше буде користі. Це будуть визначатися депутати, – зауважив Олександр Ломако.

Ще одна пропозиція, озвучена цього дня в контексті військової адміністрації, – частково збільшувати свій штат за рахунок прикомандированих людей з військових частин, правоохоронних, або інших структур, адже тоді вони виконують ті ж самі функції, але отримуючи заробітну плату по своєму місцю роботи. Як це робиться, до прикладу, в Києві – від перших днів існування Київської МВА жоден її співробітник не утримується з коштів міського бюджету, каже Олександр Ломако.

– В умовах, коли у нашого міста, як і у всіх інших міст, забирають ці гроші нагору, то баланс між чиновниками військової адміністрації, які утримуються за кошти громади міста, і які утримуються за кошти не громади міста, він може бути в сторону міського бюджету. Це було б справедливо, це таке прохання до вас, якщо є можливість – залучати додаткових спеціалістів, якщо вони вам будуть потрібні, не за рахунок коштів бюджету міста. І це було б ваша – як мешканця міста і депутата міської ради – посильна допомога міському бюджету в цьому плані, – підкреслив Олександр Ломако.

Нагадаємо, Чернігівську міську військову адміністрацію було створено Указом президента 7 лютого 2023-го. Як неодноразово зазначав її очільник Дмитро Брижинський – задля покращення безпекового середовища, цивільного захисту та підвищення обороноздатності міста