ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Транспортна реформа: у Чернігові збільшать видатки на пасажирські перевезення

Featured Video Play Icon

Чернігів тримає курс на підвищення якості пасажирських перевезень. За цей рік оновили десятки транспортних засобів, на жодному маршруті не курсують колись звичні “Рути”. Стимулом оновлення парку автобусів для перевізників є компенсація від міста частини витрат за кожен кілометр. Враховуючи збільшення кількості автобусів середньої та малої місткості, виникла потреба додаткового фінансування цього напрямку. Рішенням виконавчого комітету 23 листопада внесли зміни до Програми розвитку громадського транспорту на 2022-2024 роки та збільшили обсяг видатків.

Даним проєктом рішення пропонуються збільшення обсягу видатків бюджету Чернігівської міської територіальної громади в розмірі 8 мільйонів на 2023 рік для здійснення оплати перевізникам за надані транспортні послуги. Враховуючи те, що у місті вже працює 89 одиниць транспортних засобів, які підпадають під дію Програми, вирішили, що потрібно коригувати дану вартість щоби сплачувати людям за виконану транспортну послугу, – повідомив начальник управління транспорту і зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Нині у місті курсує 103 одиниці автобусів, 89 з яких відповідають всім необхідним критеріям, фактично оновити залишається 15. Нагадаємо, нова транспортна мережа у Чернігові запрацювала 10 липня. Тоді ж перед перевізниками поставили ряд вимог.

Ми зробили дві речі: вимогу до транспорту, що це має бути не менше п’ятдесяти місць. Відповідно, Рути відразу відпали, тому що там 30.

Друге – для маломобільних груп населення це низькопідлогові автобуси, тому що ми розуміємо, що мають бути, це європейські норми і це повага до людей, які не можуть самостійно зайти в тролейбус і ми розуміємо, що зараз ветерани повертаються з різними пораненнями і їм потрібна ця функція. І третя це головна також вимога – чітка робота по графіку, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ломако додав, компенсації за надані послуги перевізникам є поширеною практикою у країнах Європи. Навіть з урахуванням того, що вартість проїзду там значно вища.

В Німеччині 2,10 євро одна поїздка коштує. 2,10 євро це десь 85 гривень. В деяких країнах навіть дорожче, при тому все одно ці кошти не покривають витрати перевізника і місто ще доплачує. Тому нам було потрібно або зробити досить високий тариф, я навіть не хочу називати цифру, бо це значно більше, чим сьогодні або піти шляхом, коли бюджет на себе бере частину цих затрат, якщо перевести на кількість пасажирів, це там приблизно декілька десятків гривень кожен чернігівець сплачує за цю послугу, – зауважив Олександр Ломако.

Ще одна “перемога” міста – функціонування системи GPS. Чернігівці можуть відслідкувати через скільки хвилин на зупинку прибуває той чи інший громадський транспорт. Що стало можливо в результаті обмеження перевізникам компенсацій за поїздки, які не можливо було відслідкувати. Виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако в цей день назвав і плани на 2024-й. А це, зокрема, зменшення розміру компенсацій для перевізників, чий транспорт має вік від п’яти до десяти років, збільшення штату контролерів на маршрутах. В останньому будуть зацікавлені обидві сторони, зазначив Ломако.

Частково ці послуги будуть оплачувати перевізники, частково бюджет, бо ми вдвох зацікавлені. Чим більше контролю, тим менша у нас буде компенсація. А чим більше у них контролю – тим більше вони будуть збирати виручку, – констатував Олександр Ломако.

Також місто прагне аби люди максимально відходили від розрахунку за вартість проїзду паперовими чи металевими грошима. Для цього розробляють два варіанти, один з яких – квиток із можливістю пересадки впродовж 30 хвилин. Планується і збільшення розриву між оплатою готівковою та безготівковою. Якщо транспортною або банківської картою оплата залишиться на рівні 12 гривень, то готівкою ця сума буде більша.