Факт-новини: оперативні сюжети

Подивитись як виглядає “руській мір”: як змінився туризм в Чернігові

Featured Video Play Icon

Стадіон, на якому тренувалися спортсмени та проходили змагання. Старовинна будівля бібліотеки, де юні чернігівці проводили години за читанням улюблених книжок. Вони постраждали від бомбардувань у березні 22-го. Зараз туристи приїжджають сюди, аби побачити, яке справжнє обличчя має «руській мір».

Окрім знищених історичних споруд і спортивних об’єктів маршрути пам’яті пролягають через неодноразово обстріляну рашистами Бобровицю, зруйновані школи на Подусівці, пошкоджені будинки на вулиці Чорновола, а також постраждалі села Ягідне і Лукашівка.  В  управлінні культури та туризму наголошують: навіть після деблокади міста необхідно говорити про наслідки, котрі залишили по собі окупанти, щоб кожна людина розуміла, як вистояв північний форпост.

Сьогодні туризм, його характер теж змінився, тому що сьогодні є та категорія туристів, це і українські туристи, і закордонні, які приїздять, і вони хочуть побачити результати тих наслідків агресії рф, які залишили по собі 2022-го року. 

Ми навіть проводили неодноразово їм екскурсії місцями задля того, щоб ця інформація розширювалася, і ми більше говорили про наслідки агресії і про те, якою сьогодні для всього світу є оця московія, – говорить Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму ЧМР.

Приїздять до  Чернігова і  представники громадських організацій,  міжнародні партнери, з якими ведуться переговори щодо відновлення пошкоджених будівель. Також до нашого міста цього року завітало чимало мандрівників – переважно це мешканці столиці та інших областей. Туристи заселялися у готелях,   і таким чином за півроку поповнили міський бюджет майже на  триста тисяч гривень.  

І сьогодні з’являється відвідувач вихідного дня, це той, який приїздить у вихідні дні в основному з Києва, а враховуючи те, що сьогодні логістика, дорога набагато краща і є міст. Я думаю, ближче до кінця літа і до осені активізація буде, – каже пан Олександр.

За словами Олександра Шевчука, до кінця 2023-го вони очікують збільшення туристичного збору майже вдвічі, що є позитивною динамікою в порівнянні з  минулим роком.