Факт-новини: оперативні сюжети

Кошти на протез для військового: благодійний ярмарок Дня Української Державності

Featured Video Play Icon

«З Україною в серці». Благодійний фонд «Диво Сьогодні» спільно із Чернігівською обласною бібліотекою для дітей провели ярмарок, щоби зібрати кошти для військовослужбовця Дмитра Терещенка. Під час боїв у березні цього року він втратив нижню кінцівку. Аби чоловік знову міг повноцінно рухатися, йому необхідний дороговартісний біонічний протез.

Боксер, 22 роки, позивний «Чемпіон». Чувак, який не просто не опустив руки, а продовжує жити, мріяти, щось робити, допомагати армії. На даний момент ми хотіли відкривати збір на рації для 119-ї, але його побратими сказали, що це «железяки», треба дати хлопцю можливість ходити і працювати далі, і робити все для України. Тому ми й захотіли допомогти йому, – розповідає Ігор Хонін, співак.

Приурочили благодійний ярмарок до Дня української державності — свята, що шанує понад тисячолітню історію нашого народу, який постійно бореться за свободу та незалежність. Гості заходу могли навчитися плести маскувальні сітки, придбати ляльок-мотанок, патріотичні браслети та смачну випічку, і, звісно, послухати пісні про Україну, рідне місто та війну. На кожній із локацій можна було задонатати, що охоче робили як дорослі, так і діти.

Я в шоці, що діти бігають по 5, по 10, 20 гривень кидають. Я в шоці від того, що підійшла бабуся, поклала 500 гривень, – говорить співак.

Найменших же чекали ігри з аніматорами, шоу мильних бульбашок, фейс-арт. Упродовж ярмарку малеча зображувала на аркуші свої побажання та подяки Збройним силам України. Готові малюнки вони поклали в спеціальну скриню та одержували за це морозиво. Дитячу творчість волонтери згодом передадуть військовим. Говорять:

  • Ці малюнки підтримують якось на відстані наших воїнів та дають силу воювати за нашу землю.
  • Їм це приємно, для них це як оберіг і для них є якась мотивація 00:32))

Коли приїжджали на ротацію деякі військові, у них у кармані, у файліку було зімʼяте, по 5–6 місяців, мокрі, брудні, але малюнки з побажаннями дітей. Для них це є оберіг, і вони майже в них у всіх під серцем, – зазначає Ігор Хонін.

Почули відвідувачі заходу й «Вірші, народжені війною» від ветерана Валерія Вовка. Під час боїв за Чернігів чоловік був офіцером-психологом 21-го окремого стрілецького батальйону. Тоді він і написав поезії, які побратими згодом порадили зібрати в книгу. Надрукувати її та увіковічнити памʼять про агресію рашистів «Михаличу» допомогли волонтери.

Ми ніколи не повинні забувати, що відбувалося і якою ціною дістається нам перемога. Наші нащадки повинні знати історію, повинні знати героїв, які віддавали своє життя за те, щоб у них було світле майбутнє, – акцентує Валерій Вовк, ветеран 21-го окремого стрілецького батальйону, поет.

Завітали на ярмарок й військовослужбовці, які боронять наше місто. Вони не лише насолоджувалися виступами артистів, а й самі підготували сюрприз. За ініціативи благодійного фонду «Синій птах Чернігів», разом із їхніми підопічними, жінками, які постраждали від активних бойових дій та проходять психологічну реабілітацію, захисники виконали Вальс Перемоги.

Погодилися ми швидко, не замислюючись. Тренувалася до цього заходу, оскільки ніхто із нас не танцював до цього. Відпрацьовували вправи, сподобалося. Я думаю, усі отримали задоволення і від самого заходу, і від нашого танцю, – ділиться військовослужбовець Олександр.

Це щось нове для мене було, нові емоції і хотілося спробувати, чому б і ні, – говорить чернігівка Яна.

-Я вважаю, це своєрідна місія. Місія миру, місія щастя, показати, що в цей важкий час є привід радіти. І воїнам станцювати з дівчатами, показати свою міць, які вони, у принципі, позитивні, які вони в житті. Бо на фронті всі мають бути сильними, мають бути мужніми, витривалими. Цей танець, як танець щастя, – зазначає Юлія Дмитренко, хореографиня-постановниця Вальсу Перемоги.
На заході волонтерам вдалося зібрати 25 тисяч гривень. Усього ж, за словами Ігоря Хоніна, необхідно 300 тисяч — з рештою суми допоможе американський фонд. Продовжать збір коштів на протез для Дмитра Терещенка на благодійному концерті вже 4-го серпня.