ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Північне сяйво спостерігали у Чернігові: як це пояснюють науковці?

Featured Video Play Icon

Спочатку, коли це побачили, я подумав, що це може якісь воєнні дії чи це ПВО, а потім, коли небо почало більш таким червоним ставати, то вже було зрозуміло що це.

Євгеній – один із очевидців незвичного для нашої місцевості небесного явища – північного сяйва. Надвечір неділі люди з різних куточків України могли спостерігати його, просто піднявши голову. Хлопець каже, для нього це було неочікувано. 

– Спочатку були такі як полоски в небі білі, а потім вже почало виднітися таке червоне. Ну, ми спочатку не зрозуміли, що це було, а потім вже, коли навели телефон свій, то було дуже чітко зрозуміло, що це північне сяйво. Я дивився по іншим новинам, що це було не тільки в місті Чернігові, а й ще в декількох інших містах нашої країни, взагалі було дуже так прикольно, – розповів чернігівець Євгеній.

Це явище називають по-різному: аврора, полярне або північне сяйво. За словами фізиків, воно є незвичним та надзвичайно рідким у нашому регіоні, хоча ми й знаходимось у північних широтах. 

– В полярних широтах це явище, в принципі, не є дивним абсолютно і періодично трапляється, бо воно там суто пов’язано з тим, що космічний вітер дме, скажімо так, а в нашому регіоні не побачиш часто, – зазначив завідувач кафедри фізики та астрономії НУЧК Юрій Дятлов.

Фізики пояснюють це тим, що космічний вітер зустрічається з магнітним полем Землі і утворює таке сяйво. Але, це може бути пов’язане також з іншим катаклізмом нашої планети – магнітними бурями.

Всі, в основному, бачили червоне світіння вчора, не зелене, не якогось іншого кольору, це пов’язане з тим, що цей космічний вітер, скоріше за все, мав сутичку з іонами кисню, тому що кисень дає червоне світіння, так стверджується, – пояснив Юрій Дятлов.

Циклічність цього явища не спостерігається. Адже, за словами експертів неможливо передбачити спалахи на Сонці чи у космосі. Проте, чернігівці спостерігали полярне сяйво також у квітні цього року.