ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка постраждалих від ракетної атаки: у Чернігові запрацював єдиний центр допомоги

Featured Video Play Icon

Чернігів продовжує оговтуватися після ракетного удару, який російські війська завдали по центру міста зранку 19 серпня. Комунальники активно відновлюють пошкоджену інфраструктуру: ремонтують дахи та замінюють вікна. Нагадаємо, унаслідок терористичної атаки пошкоджено понад 50 цивільних та 10 адміністративних будівель. У них повилітали шибки, також пошкоджено шість із половиною тисяч квадратних метрів покрівлі, на шести багатоповерхівках вона не підлягає відновленню. На щотижневій нараді в муніципалітеті виконувач обов’язків очільника міста Олександр Ломако повідомив: із перших годин трагедії оперативно свою підтримку Чернігову й чернігівцям зголосилися надати наші партнери.

– Я також хочу подякувати всім нашим міжнародним партнерам, міжнародним організаціям, які ще в суботу, буквально через декілька годин після трагедії вийшли на мене й запропонували свою допомогу по наданню людям матеріальної допомоги, по ліквідації наслідків, по матеріальній підтримці. Також хочеться висловити слова підтримки містам-партнерам Чернігова — місту Києву, у суботу ми спілкувалися з мером, міста Лаппеенранта, Реймс, Аахен, які висловили підтримку чернігівцям у першу чергу. Це наші побратими, а, знаєте, друг пізнається в біді. І я також вдячний за цю моральну підтримку, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Швидко відгукнулися і представники програми U-LEAD, які замовлять, виготовлять та встановлять вікна в Чернігівській школі № 3. За даними управління освіти різного ступеня пошкоджень зазнали щонайменше 93 вікна. Також у місті було оперативно створено єдиний центр допомоги, у якому вже працюють представники організацій, що виявили бажання підтримати чернігівців і надати різнопланову допомогу в цей тяжкий час.

– Перше — це відновлення житла, малі та середні ремонти, в основному це заміна вікон, дверей, а також, можливо, невеликий ремонт помешкання, яке постраждало внаслідок атаки. Другий вид допомоги — це матеріальна, грошова допомога, а також надаються послуги юридичні, правова допомога, психологічна допомога. Також надаються набори швидкого реагування — це плівка, фанера, набори будівельного матеріалу тим мешканцям, які потребують, для того, щоб зробити швидкий ремонт, поки будуть робитися подальші ремонтні роботи, – розповіла начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

За словами Наталії Хольченкової, бажання допомогти чернігівцям, що постраждали унаслідок удару рашистів, виявили 15 міжнародних фондів. Перед початком роботи центру з ними погодили порядок надання адресної допомоги.

– ЖЕКи надали перелік пошкодженого житла по адресах, і ми ці адреси розподілили між міжнародним організаціями, які, власне, зараз тут і працюють. Тому ми питаємо в людини, з якої вона адреси і відправляємо її тоді у відповідну організацію, – зазначила координаторка центру Олена Варава.

Інформацію про роботу єдиного центру можна отримати у відділі звернень громадян Чернігівської міськради або за телефоном. Аби оформити допомогу, із собою необхідно мати документи. Основні — це паспорт та ідентифікаційний код. Якщо внаслідок обстрілу постраждало житло, людина має засвідчити право власності на нього та, бажано, фотофіксацію пошкоджень. Єдиний центр допомоги вже приймає перших відвідувачів.

-Пʼятдесят метрів до театру, Гетьмана Полуботка. Вікна, балкон, потрощені рами. Думаю, що допоможуть, бо я одна, вдова. Світ, як то кажуть, не без добрих людей.

Серед організацій, що долучилися до ініціативи — Норвезька рада в справах біженців в Україні. Зокрема, вони реєструють на багатоцільову грошову допомогу поранених під час обстрілу 19 серпня, а також тих, у кого ушкоджене помешкання.

– Наразі реєструємо всіх, хто постраждав, але, звісно, будуть критерії, залежно від ступеня вразливості людей, від кількості дітей і так далі. І також працюють наші юристи для надання правової допомоги для будь-яких запитань стосовно пошкодженого житла, стосовно відшкодування від держави і створення відповідних заяв, – повідомив представник Норвезької ради в справах біженців в Україні Богдан Бондаренко.

У єдиному центрі допомоги зазначають: цього тижня вони планують завершити реєстрацію заяв, аби наступного, залежно від обробки запитів і потреб, спланувати подальшу роботу. Наталія Хольченкова підкреслює: усі постраждалі чернігівці навіть після завершення роботи центру зможуть одержати необхідну допомогу у відділі звернень громадян. Там їм нададуть необхідні консультації та, залежно від ситуації, порадять, що робити далі.