ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка освіти: як Чернігову допомагає Норвегія

Featured Video Play Icon

Підтримка та допомога. В Чернігів з робочим візитом завітала делегація представників Уряду та Посольства Королівства Норвегії на чолі з Уповноваженою з гуманітарних питань в Україні Рейдун Оттерой. Вони зустрілись з освітянами міста та відвідали 3-тю школу – саме тут, завдяки їх сприянню, учні та учениці змогли повернутися за парти та розпочати поточний навчальний рік в очному форматі.

Ми зараз знаходимося в третій школі, яка двічі була пошкоджена. І другий раз, всі прекрасно пам’ятають дату – 19 серпня, фактично напередодні нового навчального року, коли здавалось би, навчальний заклад, хоч і в тривогах, переживаннях, але готовий прийняти дітей. Дуже важливою була реакція і підтримка партнерів, які в дуже короткі терміни допомогли з відновленням навчального закладу, – розповів начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Тоді, внаслідок ракетної атаки на центр міста, постраждало подвір’я школи, різною мірою було пошкоджено до трьохсот квадратних метрів стель,15 дверей, 93 вікна. 7 кабінетів, спортивна зала, бібліотека повністю залишились без вікон. Виготовлення та встановлення останніх повністю профінансувала німецька організація GIZ.

Але ж крім вікон тріщини, двері, які не закривались, укоси, які були ушкоджені, тріщини на стінах – все це також потребувало допомоги. І ми дуже вдячні Норвезькій раді у справах біженців, які відгукнулися буквально одразу після GIZ і, фактично, взяли на себе більшу частину з перерахованих робіт. Звісно, долучилася також Чернігівська міська рада, адже вони робили вже зовнішні укоси і частину дверей відновлювали, – зазначила директорка школи №3 Олена Яковчук.

Окрім цього, розповідає Олена Яковчук, за ініціативи та підтримки NRC вчителі початкових класів школи змогли пройти навчання з психосоціальної підтримки та вже сьогодні використовують набуті знання на практиці. 

Програма так і називалась: “Програма з покращення навчання”. Такі, знаєте, прийоми самодопомоги і цикл занять для дітей, щоб навчити дітей також прийомам балансування своїх емоцій, долання стресу, тривожності і за рахунок цього, звісно, покращення навчання. Вже зараз, за результатами опитування, яке також провели представники норвезької ради у справах біженців, 78% учнів із тих, які долучалися до такого навчання хоч і невеличке, але проявили покращення з предметів, – сказала Олена Яковчук.

З початку повномасштабного вторгнення в Чернігові зазнали руйнувань близько 80% освітньої інфраструктури і відновити все це власним коштом місту не під силу, – говорять освітяни Чернігова. Відтак, міжнародна співпраця надважлива, адже це можливість отримувати якісну освіту, навіть в умовах війни.

Представники Норвегії, в свою чергу, висловили беззаперечну підтримку та запевнили, що допомагатимуть Україні і надалі.

Те, що ви робите сьогодні, і те, що ви нам показуєте – це чудовий приклад турботи про освіту та добробут дітей. І це й надалі буде нашим пріоритетом. Ми – великі прихильники та донори України. Ми підтримуємо українських дітей та освітню галузь. І це дуже важливо для нас. Ми справді дуже раді бачити ваші досягнення та все, що ви робите для дітей. І я дійсно вражена. Ми щиро дякуємо, що ви сьогодні тут і що показали нам все це, це дійсно багато для нас значить. Дякую, – підкреслила Уповноважена з гуманітарних питань в Україні Рейдун Оттерой.

Нагадаємо, внаслідок ворожих обстрілів та бомбардувань в Чернігові було пошкоджено 37 з 52-х дитсадків та 27 з 34-х шкіл. Дві з них було зруйновано повністю.