ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Оновлений районний РАЦС у Чернігові вже зустрічає молодят

Featured Video Play Icon

Це такий момент, який запам’ятається на все життя, – кажуть молодята Віра та Андрій.

Чернігівці Віра та Андрій заходять на урочисту реєстрацію шлюбу. Молодята зустрічаються майже 8 років і вирішили нарешті узаконити свої стосунки. Зізнаються: довго вагалися, адже Андрій служить у лавах Збройних сил України, боронить суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

Просто можу сказати, що з ним я нічого не боюсь. Знаю, що в мене є міцне плече, і я не одна. Дуже багато зараз жінок, які чекають на свого чоловіка. Я його буду чекати все життя і буду з ним все життя, – зазначають молодята Віра та Андрій Будники.

Подружжя Будників стали першими, хто зареєстрували шлюб у новому приміщенні Чернігівського районного РАЦСу. Під час авіабомбардувань у березні 2022-го ця будівля зазнала значних руйнувань. Втім, силами Східного міжрегіонального управління юстиції тут зробили ремонт і відтепер реєструють шлюби та надають інші послуги. 

Це приміщення дійсно було зруйновано війною і, відбудувавши його сьогодні, ми вперше тут одружуємо наречених і надаємо ці послуги у новому, невеликому, але в той же час сучасному приміщенні, – розповіла начальниця Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України Ірина Свистун.

Він обслуговує жителів Куликівської територіальної громади, потім Ріпкинської територіальної громади і також жителів територіальних громад сіл, які знаходяться поряд з Черніговом – колишній Чернігівський район. Чернігівці також можуть звертатися, тому що зараз у сфері реєстрації актів цивільного стану діє повний принцип екстериторіальності. Тобто можна звертатися до будь-якого відділу за наданням послуг, – зазначив директор департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України В’ячеслав Хардіков.

За словами В’ячеслава Хардікова, з початку повномасштабного вторгнення постраждало чимало приміщень такого типу. За можливості, їх намагаються відбудовувати, адже органи реєстрації актів цивільного стану відвідує велика кількість громадян. Відтак, минулого року у Чернігівському відділі склали понад 2200 актових записів цивільного стану, з них 319 – державна реєстрація шлюбу, а майже 500 – реєстрація новонароджених.

На тих територіях, де це можливо, де не йдуть активні фази бойові дії, то приміщення, звичайно, потроху відновлюються. Це, наприклад, і в Харківській області і Миколаївській області, і Вінницькій області дуже сильно постраждала приміщення, тому що ракета влучила в дах приміщення, – зазначив В’ячеслав Хардіков.

Додамо: заяви на реєстрацію шлюбу можна подавати і онлайн, через сервіс “Дія”. Також пари можуть обрати відділення, у якому хочуть зареєструвати свої відносини. Однак уже незабаром стати родиною можна буде взагалі не виходячи з дому – за допомогою послуги єШлюб.