ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кадровий голод: у Чернігові бракує водіїв громадського транспорту

Featured Video Play Icon

У Чернігові не вистачає водіїв тролейбусів. Через повномасштабне вторгнення багато чоловіків, що раніше забезпечували стабільне курсування громадського транспорту містом, вступили до лав ЗСУ, що й призвело до нестачі кадрів. Це проблемне питання, неодноразово піднімалося під час щотижневих нарад в муніципалітеті. Як зазначив начальник Чернігівського тролейбусного управління Руслан Ємець, комунальне підприємство шукає водіїв і обіцяє стабільну зарплату та повний соцпакет.

Запрошуємо на здобуття професії водія тролейбуса. У нас, я вважаю, досить непогана заробітна плата водіїв тролейбусів. Ну, як і в середньому, як і по Україні, десь приблизно там 20 – 22 000 гривень зарплата. Тобто, нестача водіїв дуже серйозна проблема зараз для роботи підприємства, – зазначив начальник КП «ЧТУ» ЧМР Руслан Ємець.

Наразі в тролейбусному управлінні готові взяти на роботу 25 водіїв. Аби покращити ситуацію з кадрами заохочують ставати водійками і жінок. Для нових співробітників діє програма навчання.

Водій тролейбуса — це дуже специфічна професія, на ринку праці таких людей не працевлаштованих, майже немає. Навчання ми проводимо за кошт держави та підприємства.Є навіть державна програмаз навчання, тобто, нам частково компенсують витрати на навчання. Звернувшись до центру зайнятості круглий рік можна побачити, як у нас відкриті вакансії, і десьдвічі на рік ми намагаємося більш активно про себе заявлятив місті. Це й радіо, це інші засоби масової інформації, це ті ж оголошення в транспорті, – зауважив Руслан Ємець.

Чернігівець Михайло Бондар працює водієм тролейбусу майже 30 років. І хоча робота ця не з легких, чоловікові подобається. Проте, зізнається, охочих кермувати електротранспортом сьогодні небагато.

Передусім через те, що йде мобілізація, і щоби потрапити сюди, треба обов’язково відвідати ТЦК, – каже водій тролейбусу Михайло Бондар.

Ми – комунальне підприємство, у нас усі військовозобов’язані, вони стоять на військовому обліку. На жаль, усіх працівників ми забронювати не можемо. Ми бронюємо близько половини за законодавством працівників, які стоять на військовому обліку і вважаються військовозобов’язаними, – підкреслив начальник КП «ЧТУ» ЧМР Руслан Ємець.

Тому Чернігівська міська рада звернулася до Міністерства інфраструктури України з проханням розробити ефективний механізм бронювання водіїв громадського транспорту, який би дав змогу запобігти кадровій кризі в цій сфері.

Через нестачу водіїв не курсує і частина автобусів, які Латвія в межах міжнародної співпраці подарувала Чернігову у грудні минулого року. Їх передали на баланс ЧТУ. Відтак наразі на 10-му тролейбусному маршруті працюють лише 4 таких автобуси.

Загалом, брак кермувальників – проблема не лише комунального підприємства, а і приватних перевізників, які обслуговують міські автобусні маршрути. Тому в управлінні транспорту закликають усіх, хто має відповідну категорію прав та бажання працювати водієм громадського транспорту, спробувати свої сили та звернутися до роботодавців.