ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перший тролейбус з автономним ходом тестують у Чернігові

Featured Video Play Icon

Тридцять п’ять кілометрів на акумуляторі без зупинок і пасажирів: у Чернігові протестували роботу тролейбуса зі збільшеним автономним ходом, або так званого електробусу з динамічною підзарядкою. Про це на щотижневій загальноміській нараді, 19 грудня, повідомив виконуючий обов’язки очільника Чернігова.

Такими машинами планують закрити, насамперед, напрямок Подусівки, де ворожими обстрілами була вщент знищена контактна мережа і поки працює лише автобусне сполучення. Вони можуть курсувати без підключення до електролінії, а також довезти в умовах блекауту чи аварійних вимкнень, і за підрахунками дешевші, ніж в цілому відновлення відповідної інфраструктури та придбання звичайних тролейбусів, необхідних для цього маршруту, кажуть у  тролейбус на автономномуніципалітеті.

В суботу він проїхав, порожній, правда, без зупинок, 35-36 кілометрів, він проїхав на автономному ходу. Тобто, якщо він буде з людьми і буде зупинятися, я думаю що 20 заявлених він гарантовано проїде, тому можна на нього розраховувати в плані сполучення з тими мікрорайонами, де немає контактної мережі, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Тендер на придбання чотирьох таких тролейбусів ЧТУ вже провело, цьогоріч мова про купівлю однієї одиниці у чернігівського виробника вартістю 13 млн 375 тисяч гривень, решту місто планує докупити у 2024-му. За словами Ломако, окрім Подусівки, у Чернігові є ще три маршрути, де було б доцільно їх запустити, якщо вони добре себе зарекомендують і громада матиме таку можливість. Наприклад, на Шерстянку – важливий напрямок, де чимало років люди чекають електротранспорту.

Показав він себе нормально і я скажу, що той договір, який ми заключили, по інших містах тендера, які проходили, – ми значно дешевше купили його і що дуже важливо – купили у свого підприємства, де працює, ну 600 родин отримує заробітну плату, плюс мінус, – підкреслив Олександр Ломако.

Попередньо йшлося, що на Подусівку тролейбуси із запасом автономного ходу можуть запустити вже у першому кварталі наступного року. Досвід роботи з подібними машинами є не в одному місті України, значну їх кількість найближчим часом має купити і Хмельницький, зазначили на нараді.