Факт-новини: оперативні сюжети

“Перемога-лаб”: команда “Толокар” працює в Чернігові над новим проєктом

Featured Video Play Icon

Команда “Толокар” знову працює у Чернігові. Цього разу активісти взялися за перетворення приміщення колишнього кінотеатру “Перемога” на “Перемога-лаб” – місце креативу та вільної реалізації ідей. Але перед тим потрібно привести будівлю у придатний до використання стан. Волонтери почали з вікон, які були вибиті під час російського вторгнення. На їх місце поставили саморобні вікна з поліетилену.

Його переваги в тому, що воно дешеве, має енергоефективність через три повітряні шари. І в будь-який момент його можна зняти, замінити плівку, і поставити на те саме місце, – розповідає Артем Дьяченко, оператор “Толокару”.

Вікна з поліетилену – ноу-хау “Толокару”, призначене для міст, які часто потрапляють під обстріли рашистів. Це краща альтернатива вікнам з ДВП, які не пропускають світло і не затримують тепло. Вперше технологію випробували в Охтирці у січні.

Коли до нас приїжджали в Охтирку, у нас все це перевірялося за допомогою теплових датчиків, вимірювали температуру до і після, дивилися через інфрачервоні датчики і так далі, – каже пан Артем.

Всередині колишнього кінотеатру працюють два автоматичні фрезерні станки – команда “Толокару” виготовляє з них меблі для майбутнього “Перемога-лабу”.

Ці станки допомагають нам створити меблі, не випилюючи їх вручну лобзиком, а, створивши завчасно моделі, випиляти складні форми без участі людини, – ділиться Олександр Бугаєнко, оператор “Толокару”.

“Перемога-лаб” матиме на меті підтримку стартапів та інновацій для всіх чернігівців. На першому етапі тут облаштують майстерню з обладнанням для виготовлення широкого спектру речей. Проєкт підтримав уряд Німеччини.

Ми будемо додавати ще дерев’яну майстерню, пластикову майстерню, і між собою їх поєднувати. Ми хочемо розвивати мейкерство, самозайнятість навички у студентів, містян, для того, щоб люди, які мають ідеї, винаходи, вони могли через цей стартап також отримати підтримку, як технічну, так і науково-експертну, – зазначає Сергій Безбородько, керівник Центру стартапів та інновацій при НУ “Чернігівська політехніка”.

Основним принципом “Перемога-лабу” є відкритість – обладнання буде доступним для всіх бажаючих, кажуть його засновники.

Функціонування буде у вигляді календаря зі слотами для екскурсій, консультацій, виробничих практик, для студентів, і вже є перші запити від громадських організацій, ветеранських, які хочуть навчати ветеранів проєктуванню, роботі з 3д-принтерами, – говорить пан Сергій.

Перший етап “Перемога-лабу” активісти планують завершити вже наступного тижня. В майбутньому вони хочуть залучити кошти благодійників для ремонту покрівлі колишнього кінотеатру, адже дві зали з трьох наразі знаходяться в аварійному стані.