Факт-новини: оперативні сюжети

Пенсії для українців за кордоном: за яких умов їх можуть призупинити

Featured Video Play Icon

Чернігівка Наталія виїхала до Німеччини через повномасштабне вторгнення росії у березні 2022-го. Уже півтора року вона отримує українську пенсію на банківську картку, якою розраховується в магазині та оплачує комунальні послуги. Зізнається: про припинення виплат людям пенсійного віку, які вимушено покинули свої домівки, чула, але переконана – це лише чутки. 

Деякий час зустрічала я такі повідомлення, що не будуть виплачувати пенсію, тим хто знаходиться за кордоном. Я одразу подумала, що це інформаційні вкиди. Думала, що це брехня, бо пенсія у мене за віком і законно, – говорить пані Наталія.

У Головному управлінні Пенсійного фонду в Чернігівській області підтверджують: нарахування пенсій громадянам, котрі перебувають за межами України, проводиться регулярно. Проте за окремих умов надходження коштів може припинятися: якщо особа протягом шести місяців не забирає гроші на пошті, або понад рік не знімає їх з банківської картки. 

З метою, щоб ці кошти нікуди не пропали, щоб ніхто не заволодів цими коштами, призупиняється виплата до з’ясування обставин. Людина поновлює, проходить ідентифікацію, що вона жива, що це вона, надає нам інформацію. Або ж сама звертається, може звернутися до нас по пошті, або через відповідний сайт пенсійного фонду, через веб-портал, і ми можемо поновити, – зазначає Світлана Симанчук, начальниця управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області.

За словами Світлани Симанчук, громадянам, що набувають права на призначення пенсії вже перебуваючи за кордоном, необхідно подавати документи через веб-портал пенсійного фонду, або у паперовому вигляді поштою. 

Можна всі документи сканувати і подавати, але для цього треба, щоб у людини був ключ – кваліфікаційний електронний підпис, тобто вона має кожен документ підписувати цим ключем, вона проходить одразу ідентифікацію і на веб-портал пенсійного фонду України вона подає заяву на призначення пенсії, але є дуже багато людей, у яких немає цього ключа. Тобто люди вже можуть подати документи через поштовий зв’язок, надіслати свої документи з-закордону по пошті, але для цього треба зайти на веб-портал, роздрукувати заяву, повністю її оформити  належним чином і до заяви додати: це повинен бути з перекладом статус біженця або документи які зазначають, що людина отримала захист певної держави, – пояснює фахівчиня.

Особи, які через війну проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, заяви та документи можуть надсилати засобами поштового зв’язку. Але лише у період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року.