Факт-новини: оперативні сюжети

“Новий Захід. Українська мрія”: у Чернігові презентували книгу-стратегію відбудови економіки України

Featured Video Play Icon

“Новий Захід. Українська мрія”. У Чернігові презентували першу в сучасній історії нашої країни книгу про економічні реформи. Її автор – білоруський економіст стратегії планувань нових ідей Ярослав Романчук, який через політичні репресії у 2021-му був змушений залишити батьківщину. Наразі він працює в Україні У книзі автор описує наукові та практичні засади економічної політики України, яка в умовах повномасштабної війни зіткнулася з глибокими кризовими явищами і прагне їх подолати. 

Він розробив стратегію майбутнього для українців в новій книзі – як швидко відбудовувати економіку України, які інновації і що нового треба відкривати, відбудовувати, щоб ми не просто відбудувались, а мали більш широкі перспективи в світовій економіці, яка сьогодні володарює світом, – говорить Ірина Соломаха, депутатка Чернігівської міської ради.

У цілому, економіст представив поетапний план, як перетворити Україну на процвітаючу та успішну державу. Пропозиції автора ґрунтуються на аналізі теорій і моделей економічного зростання, досвіді реалізації стратегій у країнах, що розвиваються, а також на аудиті економічної політики України часів незалежності. Зокрема, курс повоєнної відбудови полягає і у підвищенні ВВП до 7-10% на рік, що має призвести до зростання зарплат та пенсій.  

Приплив капіталу, модернізація, технологічний розвиток і найголовніше – повернення в Україну 10-13 мільйонів людей, зробить цей економічний прорив, економічне диво. Якщо це буде досягнуто, зарплата буде мінімум 1300-1500 доларів. Продуктивність праці буде як і у Чехії, Словакії – 90 тисяч, а не 14 тисяч. Українські пенсії будуть 450-500 доларів, – зазначає Ярослав Романчук, економіст, автор книги “Новий Захід. Українська мрія”.

В основі пропонованої автором моделі “економічного дива України” – теорія підприємницького зростання та результати багатьох наукових досліджень. Ярослав Романчук вважає: попри те, що Чернігівщина – прифронтова область, яка межує одразу з двома країнами-агресорками, вона має великий потенціал у розвитку інфраструктури, зокрема військової, та залученні інвестицій.

Чернігівщина – особливе місце у тому, що ми знищимо рашистську імперію, зрештою, принесемо свободу Білорусі. Тоді замість того, щоб стати районом на стику двох ворожих держав, ми отримуємо можливість Чернігівщини, яка є вістрям свободи та нових найкращих ділових практик, – акцентує автор.

Згідно зі стратегією, описаною у книзі, відновлення України повинно відбутися протягом 10-ти років. На думку автора книги, наслідком проведених реформ стане прискорення розвитку як Чернігівщини, так і всієї країни.