Факт-новини: оперативні сюжети

Оплата проїзду в транспорті міста: коли повернуть розрахунок банківською карткою?

Featured Video Play Icon

Можливість оплати проїзду в громадському транспорті банківською карткою та пристроями із технологією NFC повернеться до чернігівців орієнтовно за два тижні. Як пояснив директор «Чернігівської транспортної компанії» Артем Тарасенко, регламентні роботи, що розпочалися на банківському сервері 13-го січня, покликані передусім покращити якість надання послуг.

Ці регламентні роботи пов’язані зі зміною технологій списання поїздок по банківських картках та пристроїв із технологією NFC. Оскільки є скарги від пасажирів, що вони не розуміють, за які поїздки списуються, оскільки на сьогодні списувалося за поїзки, які були здійснені в громадському транспорті міста Чернігова, після того, як дані з транспортного засобу були передані на сервер транспортної компанії, – повідомив директор «Чернігівської транспортної компанії» Артем Тарасенко.

Відтак, вивантаження даних із терміналів було головним чинником затримки зняття оплати, каже Артем Тарасенко. Крім того, однією з останніх причин відтермінування списання платежів став збій у роботі одного із найбільших мобільних операторів країни. Зазначимо: система електронного квитка працює на авансовій основі, тобто транзакції здійснюються офлайн. Саме через це авторизація оплати може відбуватися як через декілька днів, так і через декілька місяців.

Нам перед зміною технології необхідно провести доавторизацію всіх неавторизованих транзакцій. Із суботи це вже почали робити, і вже є звернення до нашого контакт-центру, що в суботу, о четверті годині ночі, були списання, вони спали, вони не їхали, у Чернігові комендантська година, але все це доавторизація за поїздки у 2023-му році, – пояснив Артем Тарасенко.

У транспортній компанії вкотре наголошують: списуватися за нездійснені поїздки гроші — не можуть. Якщо ж зайва копійчина буде знята з картки, вони повернуть кошти в п’ятикратному розмірі.

Ті пасажири, які звертаються до нашого контакт-центру, отримують виписку з детальними поїздками по своїй банківській картці або по пристрою з технологією NFC. Потім ми їм пропонуємо порівняти кількість поїздок у нашій виписці з тою кількістю поїздок, за які було списано, – зауважив Артем Тарасенко.

Зараз же оплатити проїзд можна або готівкою, або транспортною карткою. Завдяки останній місто планує запровадити і єдиний квиток. Відтак, після транзакції, чернігівці матимуть півгодини для безоплатної пересадки.

Ми йдемо по покращенню пасажирських перевезень і, відповідно, це зручно й більш ефективно, чим готівковий розрахунок. Ми бачимо вже реальну кількість пасажиропотоку на всьому громадському транспорті, що до цього не було в місті. Ми розуміємо, скільки людей коли і як користується, щоб усе покращити. Усе ж таки, і графіки руху, тому що, буває, йдуть звернення про те, що потрібно додати автобуси або ж продовжити роботу у вечірній час. А коли ми бачимо по електронному квитку, що у вечірній час, після 21:30, користуються, наприклад, якимось одним маршрутом до двох, до трьох людей, ми розуміємо, що це вже нераціональне використання коштів їздити довше, – зазначив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Придбати транспортну картку можна в кіосках преси. Вони розкидані по різних мікрорайонах міста. Варіанти поповнення електронного гаманця різні — або ж у самих точках продажу, з комісією, або онлайн — без. Кіоскерка Наталія каже, розлітаються картки із неймовірною швидкістю.

Користуються попитом картки? Купують? — Це не те слово. Дуже багато. Кожного дня продаємо по 20 карток. Це мінімум. Поповнюємо — ще більше, – каже кіоскерка Наталія.

Артем Тарасенко каже, наприкінці минулого тижня кіоски преси поповнилися новою партією транспортних карток, а тому купити їх зможе кожен бажаючий.