ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Наслідки ракетної атаки у Чернігові: які масштаби пошкоджень та хто допоможе з відновленням?

Featured Video Play Icon

З дахами та вікнами, закритими плівкою і OSB-плитами: такий вигляд нині мають будинки, пошкоджені внаслідок російської ракетної атаки, 13 січня. У мікрорайоні, що був фактично знищений під час блокади, і де людям доведеться відновлюватися від ворожих обстрілів вже друге.

Загалом, мова про 28 приватних осель, три з яких зазнали серйозних руйнувань, а також 20 квартир переважно з побитими балконами, та чотири крамниці – такі, останні уточнені дані станом на вівторок, 16 січня, озвучили у муніципалітеті на загальноміській нараді. Її в.о. очільника Чернігова почав зі слів вдячності всім екстреним та комунальним службам, що працювали над ліквідацією наслідків і допомагали чернігівцям із постраждалим житлом, а також наголосив, на необхідності оперативно реагувати на надзвичайні події.

Муніципальна варта, комунальне підприємство, яке обслуговує найближчий район, навіть, якщо це приватний сектор, і навіть, якщо це ОСББ, все одно там мають бути представники цього підприємства, служби, які відповідають за відключення газу, одразу, щоб ми могли зорієнтуватися – електроенергія, вода щоб не було там гірших наслідків, де б хто не був, треба бути на місці відразу, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Оперативно всі відпрацювали, дякую КП “Деснянське”, видали бистренько ОSB-плиту, щоб позакривати вікна, тому що мороз, мінус десять, це зрозуміло. Служби відпрацювали, пройшлись по будинках, подивилися, щоб не було пошкоджень, витоків, – підкреслив заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

Від понеділка цього тижня на місці почала працювати і комісія, що фіксує завдані ворогом збитки, аби на основі складених актів люди могли отримати зокрема одноразову матеріальну допомогу за міською програмою підтримки власників приватних будинків. За дорученням Ломако, її мають доопрацювати і доповнити можливістю повторних виплат у випадках, як це сталося із Бобровицею – коли домівки одного з найбільш постраждалих районів у березні 22-го були пошкоджені вчергове.

У нас є програма матеріальної допомоги мешканцям приватного сектору, в залежності від рівня пошкоджень 40 тисяч, 20 і 10 ми виплачували в 22-му і 23-му році, і продовжили її на 24-ий рік. Відповідно, якщо власники цього будинку вже отримали матеріальну допомогу, а прилетіло другий раз в цей будинок.  Очевидно, треба тоді враховувати це, і в програмі якимось чином це описувати, що повторні прильоти – люди можуть повторно звертатися, – зауважив Олександр Ломако.

Чи є передбачена для таких ситуацій процедура в державній програмі “єВідновлення” наразі вивчають юристи. Водночас, із першочерговою відбудовою людям допоможуть міжнародні партнери міста, такі як Данська Рада у справах біженців, ZOA і Людина в біді. Про їхню підтримку вдалося домовитися ще в день ворожої атаки.

Станом на сьогодні всі адреси розподілено між міжнародними партнерами. Протягом понеділка були проведені обстеження, сьогодні-завтра ми чекаємо висновки від міжнародних партнерів, які саме адреси і в якому об’ємі вони зможуть взяти в роботу. Попередньо, за домовленістю, буде виплачена грошова компенсація в розмірі згідно об’єму пошкоджень протягом двох-трьох тижнів.  Але є питання щодо будинку багатоповерхового, оскільки балконні вікна не входять до гуманітарних програм даних організацій. Поки що ми опрацьовуємо це питання і на цьому тижні буде прийняте рішення, – повідомила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Нагадаємо, 13 січня зранку росія атакувала нашу державу з повітря. У Чернігові уламки від збитого снаряду завдали руйнувань житловому сектору, обійшлося без постраждалих. За фактом порушення законів і звичаїв ведення війни прокуратура почала досудове розслідування в рамках відкритого кримінального провадження.