Факт-новини: оперативні сюжети

Опалювальний сезон завершився: чи буде гаряча вода в оселях чернігівців?

Featured Video Play Icon

чернігівців?

Зима, яку називали найскладнішою за роки незалежності, для країни і власне Чернігова позаду: попри всі труднощі і «старання» ворога, опалювальний сезон місто пройшло справно, з теплом та гарячою водою в оселях, і в суботу, 8 квітня, коли стабілізувалася температура – його завершило. Про це йшлося на щотижневій загальноміській нараді. На сьогодні, за інформацією очільника Облтеплокомуненерго, підприємство продовжує подавати теплоносій до пологового будинку та військового госпіталю відповідно до заяв керівників цих медзакладів. Та залишає гаряче водопостачання для своїх споживачів щонайменше на квітень.

-При завершенні опалювального сезону нами були надіслані всі необхідні документи для укладання додаткової угоди на постачання природного газу на квітень місяць. Вчора ми отримали ці ліміти. Стосовно гарячої води в подальшому на травень – будемо працювати і будемо сподіватися, що по підприємству ОТКЕ гаряча вода буде кругле літо, якщо буде номінація газу саме з держави. Тобто, ми зробили все що від нас залежить, – розповів  голова АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина.

Водночас, у абонентів ТЕЦ цього місяця разом із теплом у домівках зникне і гаряча вода, що як пояснюють в самій компанії, пов’язано з ремонтними роботами на мережах газовиків.

Чернігівгаз збирається виводити газопровід для ремонту до кінця квітня місяця цього року, тому на ТЕЦ газу, можливо, не буде до кінця квітня. Після закінчення газ технічно поступати буде, але ж ціна газу поки що невідома, – зазначив директор КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» Дмитро Аркатов.

 Разом із тим, за словами директора “Чернігівводоканалу” Сергія Малявка, Технова раніше вже зверталася до них з листом, в якому інформувала про припинення гарячого водопостачання і просила вивести з експлуатації підвищувальні насосні станції, що використовуються спільно ТЕЦ і водоканалом, бо це насамперед витрати на електроенергію. Однак, причину не зазначала.

Відсутність гарячої води – це із-за ремонту газопроводу. – А коли ви дізналися про ці ремонтні роботи Чернігівгазу? – Вчора. – Вчора? Так а лист на Водоканал про те, що не будете платити за підвищувальні станції надсилали тижні два, напевно, тому, три навіть, про те, що гарячої води не буде, і тому оплати не буде за підвищувальні станції, якщо ви дізналися вчора про роботи. Предугадали? Ясно.

Наразі на теплогенеруючому підприємстві триває підготовка до гідравлічних випробувань магістральних теплових мереж, що проводитимуться десь тиждень починаючи від 18 квітня, а в місті – до завершення з ними договору оренди, що після 23-ох років користування спливає 20 серпня. З цього приводу виконуючий обов’язки очільника Чернігова повідомив, що минулого тижня повторно звернувся до центральних органів силових структур з проханням сприяти проведенню державного аудиту, який торік ініціював Владислав Атрошенко, але який так і не відбулося. А також поінформував уряд, секретаря РНБО і голову військової адміністрації про ситуацію, що склалася.

-Ми просимо, в принципі, дуже просту річ – ми просимо їх сприяти, тому що ми не можемо самі замовити проведення держаудиту державною аудиторською службою України офіційно по кількох напрямках. Той один, що ми маєм зараз від “Технови”, коли закінчиться договір оренди, він показує бухгалтерську правильність документів, його нам недостатньо. Ми б хотіли зрозуміти більш глибоко – орендоване майно, яке є на підприємстві, умови його використання, умови нарахування амортизаційних платежів, а що більш важливо – це аудит кредиторської заборгованості, тому що всі чудово розуміють, що коли у тебе початок опалювального сезону 800 млн боргу, кінець 1,6 млрд гривень і ти розумієш, що в тебе через кілька місяців закінчується договір оренди, то, скажемо так, треба уважно перевірити мотивацію та пріоритетність платежів, які за цей час робилися, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Мова про заборгованість фірми Технова за газ, правонаступником якої при закінченні договору оренди, згідно із законодавством, має стати майбутній орендар або громада міста. І як зауважив Ломако, якщо перед Нафтогазом борги ростуть, а комусь кошти платилися системно, треба розуміти чому.

Я сподіваюся, все таки, на сприяння силових структур і проведення цього аудиту до того моменту, коли ми будемо вже юридично завершувати наші відносини. Хочу, щоб чернігівці знали про те, що міська рада в цьому напрямку дуже серйозно працює і йде багато процесів, які непублічні, але ми готуємося активно до того, що 20 серпня все таки скоро прийде, – підкреслив Олександр Ломако.