ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У місті планують реконструкцію водопроводу по вулиці Тероборони: хто фінансуватиме проєкт?

Featured Video Play Icon

  У Чернігові незабаром розпочнуть реконструкцію водопроводу по вулиці Тероборони, а саме від школи-інтернату до Керченської. У лютому-березні минулого року мережа постраждала від численних влучань і тому потребує відновлення.

-Водопровід збудований у 60-му році, матеріал чавун. Він би міг і ще служити, але шість бомбових попадань прямо у водопровідну трубу. Тобто коли пряме попадання авіабомби, то йде детонація по трубі і труба розкарбовує стики водогону, – пояснив начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

За цей рік працівники водоканалу зафіксували близько шести поривів труб на цій ділянці, тому для забезпечення надійного водопостачання мешканців району, старі труби замінять на нові, поліетиленові. Загальна вартість проєкту становить 28 мільйонів, проте працівникам водоканалу вдалося також залучити донорську допомогу на 8 мільйонів гривень.

-Було розроблено минулого року водоканалом проєкт і стало фінансування цих робіт. Перше, що ми зробили, це звернулися до благодійних організацій, які допомагають нашому місту, зокрема Міжнародна організація з міграції відгукнулась на наш запит і вони допомагають нам матеріалами на відновлення цього водопроводу, – зазначив Ігор Грищенко.

Як розповів Ігор Грищенко, більшість матеріалів уже закуплено. Розпочати роботи заважає зелені насадження на великій ділянці водопроводу, а також опори тролейбусних ліній.

-Ми зіштовхнулися із такою проблемою, що прямо на трубі в нас стоїть 15 опор тролейбусної лінії, які треба зносити. Є опори освітлювальні, тобто це Міськсвітло має прийняти рішення. Та дуже велика кількість дерев, особливо із цієї сторони, де ми стоїмо, з правого боку, якщо їхати в бік міста, – пояснив начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал».

Більшість дерев росте на відстані менше трьох метрів від центру труб, а тому підлягають знесенню. Обстеження стану дерев, а відтак, рішення про їхнє спилювання буде розглядати відповідна комісія при управлінні житлово-комунального господарства.

-Всі дерева підрахують, подивляться комісійно їх стан і за ті дерева, які в належному стані перебувають, доведеться ще сплачувати відновлювальну вартість. Ось ці дерева, які за моєю спиною, вони стоять прямо на каналізаційній мережі. Що відбувається з каналізацією ми знаємо. Корні вростають у трубу й заростають підпори і все інше, – підкреслив Ігор Грищенко.

Як розповіли місцеві мешканці, коріння дерев, що ростуть на цій ділянці, руйнують асфальтне покриття, а тому становлять небезпеку для людей.

-Мешкаю в цьому будинку. Дерева нам заважають, тому що вони підіймають нам асфальт і будинок, коріння вже зайшло далеко. Люди вже ходять іншою стежкою, бо бояться. Дерева потрібно прибрати і зробити водогін, – каже  чернігівка Людмила.

Реконструкцію водопроводу комунальне підприємство «Чернігівводоканал» виконуватиме самостійно, без залучення підрядних організацій. Розпочати роботи вони планують у другій половині травня, аби вже до кінця літа здати цей об’єкт в експлуатацію.