ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Онлайн сесія міської ради: чому у такому форматі та які рішення затвердили депутати?

Featured Video Play Icon

Перша онлайн сесія Чернігівської міської ради  пройшла у Чернігові 24 листопада. Формат відеоконференції на час дії воєнного стану в Україні передбачений регламентом.  Всього зареєструвались 23 депутата і депутатки. Частина з них були в залі засідань виконкому, інші – брали участь дистанційно.  На порядок  денний винесли всього два питання,  які потребували оперативного вирішення. Це передусім  зміни до програми забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго», яке тепер  займається господарською діяльністю Чернігівської ТЕЦ.  Через брак обігових коштів підприємство  не може розрахуватися з “Чернігівгазом” за транспортування блакитного палива  і виплатити заробітні плати своїм працівникам.  З міського бюджету на це виділять 71,1 млн. гривень.

58 млн.грн. ми виділили нашому підприємству, яке ще не має обігових коштів для того, щоб закрити це з платіжок , які вони виставляють за газ, за тепло населенню.  Ми їм дали таку підтримку, щоб вони закрили це питання і працювали в плановому режимі, тому що це забезпечення теплом мешканців міста.  12 млн. на зарплату цьому з підприємству, знову ж таки – у них обігові кошти реально з’являться тільки в грудні місяці, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Друге питання – внесення змін до бюджету. 26,8 млн.грн. спрямують на виплату заробітної плати за грудень педагогам. Як зазначив в.о. очільника міста Олександр Ломако, освітня субвенція, яка передбачена від держави, не перекриває витрати по освіті.   

Депутати на минулій сесії звернулися до уряду, парламенту, для того щоб ці кошти нам виділили. Нам, на жаль, відмовили, відповідно, щоб у нас за грудень вчителі отримали зарплату, ми внесли зміни до бюджету, – уточнив Олександр Ломако.

Оперативна сесія з оперативних питань. Олександр Ломако після її закінчення пояснив, чому пленарне засідання проходило онлайн. По-перше, щоб не відволікати на довго депутатів, керівників структурних підрозділів і комунальних підприємств від основної роботи, по-друге, – це  була нагода  протестувати передбачений регламентом режим відеоконференції, який у майбутньому може знадобитися, зважаючи на воєнний стан в країні.

Сьогодні дуже напружений графік, у мене щойно була зустріч з Президентом Латвії, я з неї буквально з машини підключався. Сьогодні в місті митрополит Епіфаній. І зараз відразу після цієї сесії я їду на зустріч з ним.  І відповідно, щоб цей графік ми не ламали, і можна було провести сесію, ми онлайн швиденько, за 20 хвилин, розглянули ці питання, – сказав Олександр Ломако.

Це була позапланова сесія, як повідомив Олександр Ломако за 2-3 тижні відбудеться бюджетна. Місто активно працює над проектом головного фінансового документу Чернігова на 2024 рік.

–     Проект бюджету ми зараз допрацьовуємо, я думаю в понеділок-вівторок ми його  завершимо з фінансовим управлінням і винесемо на обговорення громадськості і депутатів, і депутатських комісій.  І коли це пройде,  ми будемо проводити сесію з бюджету на 24-й рік, – підкреслив Олександр Ломако.

Також на наступну сесію планують винести низку міських програм, і питань,  в тому числі земельні, депутатські запити і питання різне.