ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Президент Латвії відвідав Чернігів: як реалізується проєкт із модульним житлом?

Featured Video Play Icon

Президент Латвійської Республіки і давній друг України Едгарс Рінкевичс відвідав Чернігів. Для одних із найбільших партнерів нашої держави, які включилися в допомогу з перших днів повномасштабної війни, модульне містечко на Володимира Дрозда по-своєму символічне – тут встановлюють виготовлені і передані Латвією повноцінні індивідуальні будинки, що невдовзі стануть новою домівкою для чернігівських родин, котрі втратили власне житло внаслідок російської агресії.

Президент Латвії, та частина, яка стосувалася Чернігова, він був у модульному містечку на вулиці Дрозда. Ми позавчора відкривали 112 квартир, в яких живуть мешканці, які збудовані Червоним Хрестом. 12 будинків нам передала Латвія і ми з міністром економіки тут підписували меморандум. Два мільйони євро вони виділили місту Чернігову. Він подивився, ми поспілкувалися буквально п’ять хвилин біля цих будинків, – розповів  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Фактично, це повністю облаштовані, якісні оселі, забезпечені усім необхідним для життя. Місто бере на себе роботи зі зведення фундаменту, монтажу, а також благоустрою прилеглої території. Вісім із них вже отримані, решту за попередніми графіками очікують до кінця грудня.

Окрім модульних будинків, на зустрічі виконуючого обов’язки очільника Чернігова з міністеркою економіки у травні цього року вдалося домовитися також про таку допомогу від латвійського народу як дитячі майданчики та обладнання для закладів освіти – меблі й інше приладдя, частина яких вже розподіляється між дитсадками. Під час чергового візиту у вересні, посол Латвії Ілгварс Клява запевнив, що вони і надалі допомагатимуть Чернігову у відбудові. Серед пріоритетів назвав підтримку шкіл, садочків, лікарень, а також житлового фонду та соціальної інфраструктури.