Факт-новини: оперативні сюжети

Один з ключових підрозділів у Битві за Чернігів: історія 119 бригади сил ТрО

Featured Video Play Icon

Підрозділ, що був створений ще шість років тому, але формувався фактично у перші дні повномасштабного російського вторгнення – із тисяч добровольців. Та став одним із ключових у битві за Чернігів.

Люди ж приходили самі. Вже не було вибору – ворог біля воріт. Коли я знаю, що за майже чотири кілометри моя дружина і донька, то я вже розумію, що мені нема куди йти, каже Сергій «Калина» Калініченко, начальник служби звʼязків з громадськістю 119-ої бригади сил ТрО.

Для майора Сергія Калініченка ця сторінка історії 119-ої окремої бригади територіальної оборони – власне життя. Саме цьому формуванню і його значенню в обороні північного форпосту до другої річниці звільнення Чернігівщини була присвячена зустріч в обласному історичному музеї ім. В. Тарновського.

На момент 24-го лютого, Калина, як і зараз, був пресофіцером бригади, але в період активних бойових дій командував зведеним підрозділом, з яким побував на гарячих напрямках. Адже як окремий рід військ сили ТРО почали розгортатися лише на початку 2022-го і ще мали ні солдатського, ні сержантського складу.

Декілька днів виконував окреме доручення командира бригади, а в ніч на 28-ме я з тридцятьма двома військовослужбовцями зайшов на Епіцентр і був там до 2 квітня. Ми були придані командиру 3-го танкового батальйона: танкісти не можуть самі без піхоти виконувати обов’язки, їх треба прикривати. Ну деяких учили з коліс: вчили стріляти, тримати зброю, як зібрати-розібрати автомат, вчили, як вибрати місце де сховатися під час обстрілу, говорить Калініченко.

Каже, тоді все місто було обʼєднане як кулак – приходили як фахівці, так і люди без найменшого досвіду, яким за 60 і ще не було навіть 18-ти, але готові стояти до кінця. 

Хоч ми відзначаємо день створення бригади 29 березня 18-го року, саме як бойова одиниця наша бригада почала своє створення 24 лютого 22-го року. Ворог мав інформацію про Чернігів, доволі багато інформації, вони зрозуміли, що майже на кожному перехресті – барикади, що це не сто, не двісті, це тисячі людей зі зброєю. Що Чернігів не буде такою легкою прогулянкою, квітів тут не було, щоб їх зустрічати. Були кулі, були гранати, були коктейлі Молотова, було трохи танків, трохи БМП, і була рішучість, розповідає “Калина”.

Роль піхоти в сучасній війні вона недооцінена, тобто без піхоти не буває і артилерії, не буває ефективних дій, і fpv-дронів, і всього іншого озброєння. І люди, які мали навіть базову підготовку, або взагалі її не мали, вони витримали цю війну, і мають, ну, достатньо великі втрати.

 Ця бригада разом з 1-ою танковою і разом з 58-ою мотопіхотною вона зіграла дуже важливу роль в обороні Чернігова. Її бійці брали участь в декількох боєзіткненнях, крім того саме вони забезпечували, ну скажемо відверто – і порядок у місті, і все інше, що було на блокпостах – все, що ми бачили, це стояли бійці саме цієї бригади, зазначає Михайло Жирохов, військовий експерт, історик.

Крім самого міста, бійці 119-ої бригади ТрО брали участь у важких боях на підступах: у Новоселівці, Шестовиці, Ягідному та Лукашівці, і вже третій рік продовжують свою боротьбу на передовій, насамперед, на сході, а також утримують північні рубежі держави. У 2024-му бригада була відзначена стрічкою до бойового прапору частини “За участь в обороні України”.