ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Обшук без відповідних документів та вилучення запасів води та продуктів для дітей в укритті.

Featured Video Play Icon

Забрали все, що було в укритті на випадок повітряної тривоги, включно з водою, а також дитячим харчуванням і підгузками для відвідувачів із малечею. Без жодних пред’явлених документів на обшук і власне вилучення. Про це, що стосується обшуків поліції в міському палаці культури у п’ятницю, 17 березня, незабаром після урочистостей до дня працівників сфери ЖКГ, повідомила заступниця директора Олена Іваненко на щотижневій загальноміській нараді.

Я про цю ситуацію вчора повідомляв, про оцей обшук ганебний, я вважаю, для силовиків, обшук, коли чоловіки замість того, щоб займатися своєю роботою – національна поліція – рилися в памперсах і кошмарили до ночі, до півночі практично, жінок в міському палаці культури. А вчора видали інформацію, що начебто знайшли там якийсь склад, є провадження, наскільки я розумію. Я просив би спокійно розказать, як воно все було, що там у вас знаходилося, щоб людям було зрозуміло, будь ласка, – прокоментував ситуацію Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Прийшли хлопці з собакою, ну, у формі, сказали, що у нас замінування. На питання, чи евакуювати людей, сказали: “Ні-ні-ні, не потрібно, все в порядку”. Заступник декілька разів… попитав, чи потрібно, тому що на території діти: “Чи потрібно? – Ні, не потрібно”. А потім, через деякий час, коли поїхали ці працівники, приїхала поліція. На питання, чи є якесь розпорядження, чи є якась ухвала, чи хоч щось, письмових документів надано не було, – розповіла Олена Іваненко, заступниця директора КП “Міський палац культури ім. В. Радченка”.

За словами пані Олени, найбільше правоохоронців зацікавила кімната на шляху до укриття, де у вільному доступі зберігався елементарний запас продуктів, питної та засобів гігієни для дітей, передбачених для внутрішнього забезпечення сховища: «Насправді це найменша кількість того, що ми могли забезпечити на добу, якби не дай Боже, щось сталося, таке, що ми б там застрягли, з нами застрягли діти, з нами перебували дорослі, які перебували на той час у палаці культури, крім дітей у мене проходять заходи, у мене є співробітники. Це не гуманітарна допомога, це для внутрішніх потреб міського палацу культури і для людей, які через війну вимушені вкриватися у нашому звичайному укритті».

Обшук тривав близько шести годин, орієнтовно до 23-ої, все, що було в цій кімнаті, співробітники поліції вилучили, не зважаючи на прохання керівництва закладу цього не робити, інакше діти і всі, хто опиняться в укритті палацу культури в момент небезпеки, залишаться без нічого, навіть води, зазначила представниця КП. А тривогу можуть оголосити будь-коли і невідомо на скільки.

Ми не приховували це, у нас є звіти на сторінці МПК, ми дякували фондам, які нам допомагали, в укриття це надавали для того, щоб діти могли спокійно пересидіти там декілька годин, коли триває повітряна тривога. Я вчора з таким подивом дізналась, що ми відмовляємося надати документи, оскільки в п’ятницю це було вже у неробочий час, у мене не було ні бухгалтерії на місці, нікого, це вже було після 17-ої години. Субота-неділя вихідний день, вчора до мене не було жодного дзвінка, жодного звернення про надання якихось документів, навіть усно, – сказала Олена Іваненко.

Більше того, правоохоронці хотіли вилучити сервери з камер спостереження, знову ж, без відповідних паперів, і навіть пояснень, каже Олена Іваненко. Після доповіді якої виконуючий обов’язки очільника Чернігова звернувся до правоохоронців: «Одне звернення до керівництва Нацполіції: навіщо ви забрали у дітей їжу і воду, яку вони використовують під час повітряних тривог у сховищі? Будь ласка, поверніть назад дитяче харчування, памперси, воду, десь 100 коробочок консерв, які ви вилучили в палаці культури, бо це для дітей. Поверніть, будь ласка, шановна поліція».

Крім цього нібито “складу з тоннами гуманітарної допомоги” Олександр Ломако також спростував повідомлення, що ширяться окремими сторінками в месенджерах та соцмережах, про те, що міський голова попри відсторонення продовжує і надалі отримувати заробітну плату з міського бюджету.

Це повний цинізм: спочатку самі відсторонили по якимось надуманим, брехливим, незаконним підставам міського голову, потім замовили запит – а я достовірно знаю, що громадський активіст, який цей запит писав, він його писав на замовлення, – отримали відповідь на запит, що не отримує звичайно ж міський голова заробітну плату, а потім викинули фейк начебто з посиланням на якісь джерела. Всі ці джерела – це ваша хвора уява, хочеться сказати цим “дєятєлям”, хвора уява і ненависть до Чернігова, оце всі джерела, – сказав Олександр Ломако.

І враховуючи ще один фейк – табличку із преміями посадовцям міської ради, дав доручення усім підлеглим подати електронні декларації про доходи, хоча закон на час дії воєнного стану не вимагає цього робити, аби люди могли бачити реальні цифри і не піддавалися на маніпуляції.