Факт-новини: оперативні сюжети

Меценат та захисник православ’я – в Чернігові вшанували пам’ять Івана Мазепи.

Featured Video Play Icon

Московити так і не змогли до кінця знищити пам’ять про Мазепу, тому що залишилося багато пам’ятків, багато свідчень про його меценацтво, говорить Ольга Травкіна, завідувачка відділу заповідника “Чернігів стародавній”.

Заповідник “Чернігів стародавній” провів заходи, присвячені легендарному українському гетьману Івану Мазепі. Минулого тижня у Колегіумі відкрилась нумізматична виставка “Українська козацька держава на грошових знаках України”, яка триватиме протягом місяця. 20 березня з нагоди 384-ї річниці з дня народження Івана Мазепи у цій будівлі, яка, до речі, була збудована коштом гетьмана, відбулась музейна зустріч. Мовилось про його меценатську діяльність в Чернігові.

Збереглась до наших днів закладна дошка з його гербом, з написом про те, що “прещедрим даяніем й іждивеніем” був побудований цей будинок. Це єдина дошка уціліла. Закладна, велика. Вона зроблена з глини гетьманом Мазепою в Україні, – розповідає Ольга Травкіна.

Гетьманську булаву Мазепа тримав упродовж майже 22 років. За цей час власним коштом він побудував в Україні понад 20 церков, монастирів, також брав участь у відновлені десятків храмів, дарував їм ікони, іконостаси. Був захисником православної віри.

Мазепа приділяв дуже велику увагу Чернігову. Був дуже щедрим меценатом. Наприклад, він виділив 10 000 золотих на завершення будівництва найбільшого храму Чернігова – Троїцького собору. Цей храм будували дуже багато років, 17 років. Поряд з Троїцьким собором знаходиться Введенська церква, трапезна. І там колись був іконостас, який теж був зроблений коштом гетьмана Івана Степановича Мазепи, – говорить пані Ольга.

Іван Мазепа долучався й до розбудови П’ятницької церкви, кафедрального Борисоглібського монастиря та оздоблення Борисоглібського собору. За період гетьманства Мазепи Чернігів переживав економічне зростання, піднесення церковного та культурного життя.