Факт-новини: оперативні сюжети

Перший тролейбусний маршрут: чи є потреба і чи доцільно його відновлювати?

Featured Video Play Icon

Відновлювати перший тролейбусний маршрут, що сполучав вокзал із мікрорайоном Бобровиця нині недоцільно – ні враховуючи потреби, ні з економічної точки зору. Про це як відповідь на один із депутатських запитів йшлося на традиційній нараді в муніципалітеті.

Нагадаємо, торік він курсував до Діагностичного центру, оскільки контактна мережа до кінцевої “Сіверянка” була вщент знищена під час бойових дій, і від жовтня після рішення області щодо скорочення роботи електротранспорту був знятий.

Я вважаю, що на сьогоднішній день це непотрібна опція для міста і для містян, і для тролейбусного управління, пояснюю чому: якихось нових напрямків, якихось нових можливостей він не дає. Можна запровадити перший тролейбусний маршрут, але я попереджаю, що коли відновиться ЗАЗ, тоді нам реально не буде достатньо транспортних засобів і водіїв для того, щоб ми відновили більш затребуваний в місті четвертий маршрут, – повідомив Руслан Ємець, начальник КП “Чернігівське тролейбусне управління”.

За словами очільника ЧТУ, в системі маршрутів міського електротранспорту ставка робиться на регулярність і невеликий інтервал руху – наразі це не більше 12 хвилин у будні та 17 хвилин у вихідні, що дозволяє впоратися з пасажиропотоком і при цьому не надто збитково для бюджету, адже 60% пасажирів це пільговики. До того ж, від літа у Чернігові почав діяти пересадковий квиток, що за ціною однієї поїздки дає змогу здійснити довільну кількість пересадок впродовж 30 хвилин.

Власне, що стосується маршруту №1, то на тому ж діагностичному центрі є 10-ий, з якого можна в трьох локаціях пересісти на інші тролейбуси, а також дублюючі автобусні маршрути.

Це вісім одиниць 28-го автобусного маршруту і чотири одиниці 10-го автобусного маршруту, на 10-му автобусному маршруті працюють 12-метрові і 18-метрові транспортні засоби. Щодо звернень до управління транспорту, за цей період з мікрорайону Бобровиця не було надходжень про те, що люди не виїжджають. Ми зараз бачимо працює електронний квиток і чітко бачимо пасажиропотік, – сказав Олександр Рижий, начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР.

Немає проблем і з виїздом у години-пік зранку чи ввечері, або забезпеченні пільгових категорій, йшлося на нараді. Загалом, на маршрути у Чернігові виходить 91 одиниця автобусів та 51 тролейбус.