ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Оборонців, Степана Бандери та Костюків: у Чернігові готуються перейменувати ще низку вулиць

Featured Video Play Icon

77-ї Гвардійської дивізії на Степана Бандери, Доценка на Оборонців Чернігова. Пропозиції зміни назв топонімів, які пов’язані з рф, срср і російською імперією 8 червня розглянула робоча група з перейменування вулиць при управлінні культури і туризму ЧМР.

-Діти, які сьогодні виростають, якщо вони будуть читати ті назви, які сьогодні є — вони автоматично ці назви до себе приймають і оці всі міфи ми маємо стерти з публічного простору задля того, щоби у нас все ж таки місто Чернігів було українським, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Над перейменуванням вулиць робоча група, а саме історики та громадські діячі, почали працювати у травні 2022 року. Враховуючи пропозиції громадських організацій, державних установ, за цей час вже 55 вулиць та 22 провулки отримали нові назви. Більшість з них – на честь гетьманів, видатних земляків, діячів культури та сучасних героїв. Аби врахувати думку громадськості деякі топоніми виносять на обговорення, зокрема вулицю Толстого.

-Ми вже приготували і сьогодні ми опублікуємо через реєстрацію. Хочемо побачити і почути думку наших мешканців задля того, щоби прийняти виважене рішення. Рішення нашої робочої групи це вулиця Болдинська. Це назва з тисячолітньою історією, тому що Болдинські гори згадуються і в історичних документах, і взагалі наш Святий Антоній, який заснував печери на Болдинських горах, – повідомив Олександр Шевчук.

Назвати одну із вулиць міста на честь Олександра та Дмитра Костюків пропонує чернігівка Людмила Шандренко. У березні 2023 року, виконуючи бойові завдання на сході, батько та син потрапили під ворожий обстріл та загинули в один день.

-У них був вибір – комусь одному піти на передову, а комусь залишитися в Чернігові. Але вони прийняли рішення, що не будуть розлучатися і будуть вдвох. І такий трагічний випадок, що загинули батько і син. Ми просили комісію і надалі будемо працювати над цим питанням, – розповіла чернігівка Людмила Шандренко.

Увічнити пам’ять про героїв на меморіальній стелі запропонував представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко. За його словами, інформаційні знаки можна буде додати до маршруту пам’яті, аби мешканці та гості Чернігова ніколи не забували про масштаби втрат, яких завдала росія.

– Це не просто стели, там мають бути відповідно підставки для квітів, воно має бути красиве, художньо зроблене. Причому його треба розробляти і думати таким чином, щоб це було не на роки, а щоб його можна було зробити красиве, якісне, але водночас швидко, для того щоб ми могли уже зараз схиляти голову, вшановувати пам’ять, – зауважив історик, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Загалом у Чернігові планують перейменувати ще 77 вулиць та провулків. Рішення про їх остаточні назви прийматимуть депутати міської ради на сесії. Як розповів Олександр Шевчук, після того як у липні вступить в силу Закон України про засудження і заборону пропаганди російської та імперської політики і деколонізацію топоніміки, робоча група повторно перегляне назви 560 вулиць міста.