Новини

Фахівці Реставраційного центру обстежили Антонієві печери та Іллінську церкву у Чернігові

Чернігівські Антонієві печери та Іллінську церкву днями обстежили співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Зокрема, було проведене біологічне та кліматологічне обстеження печерного комплексу та мурованої церкви, що поруч з ним.

Про це повідомляє Національний науково-дослідний реставраційний центр.

Читайте також: Перший випадок нового штаму коронавірусу «Пірола» зафіксували в Україні

Фахівці узяли проби у приміщеннях церкви та печер. Далі в лабораторних умовах в Києві буде проведено мікологічний аналіз зібраних зразків для визначення чинників, що призводять до пошкоджень. Також було обстежено кліматичні параметри внутрішнього середовища, виміряно вологовміст за допомогою гігрометра Testo-608h1, освітленість – люксметром Tenmars TM-208.

Дивіться також: Спасо-Преображенський, Троїцький та ряд інших храмів закрили через їхній стан. У чому проблема?

Попереду – опрацювання отриманих показників, інших даних про приміщення, розробка висновків та рекомендацій.

У процесі обстеження проводилась фотофіксація.

Відрядження фахівців до Чернігова відбулося за сприяння міжнародних партнерів зі Швейцарії та США.

Нагадаємо, 28 лютого цього року «Чернігів стародавній»  закликав Чернігівську єпархію залишити пам’ятки національного значення, зокрема, Єлецький монастир до 27 березня  і повернути майно державі, оскільки термін безоплатного користування закінчився. Єпархія подала позов до суду.  На початку жовтня  державна комісія з приймання-передачі державного майна від тимчасових користувачів, яка працювала у Чернігові, зафіксувала занедбаний стан Спасо-Преображенського собору, незадовільний стан Троїцького та потреби щодо збереження Успенського собору Єлецького монастиря. Храми булі опечатані та закриті для відвідувань вірянами.