ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий спортмайданчик та сонячні панелі: оновлення у дитячому клубі «Ровесник»

Featured Video Play Icon

Мені дуже подобається цей турнік, бо тут можна покрутитися, полазити.

Вероніка разом зі своїми друзями виконує різноманітні фізичні вправи на новому турніку. Спорт для неї – улюблене заняття. Після школи дівчинка ходить на танці, а от вільний час проводить у клубі за місцем проживання «Ровесник». Серед вихованок закладу й Меланія. Тут школярка полюбляє грати в настільні ігри та спілкуватися з подружками. Зізнається, сучасному обладнанню неабияк радіє.

Коли принесли ці турники, мені сподобалося. І це дуже класно, що принесли нові турники. Можна якось викручуватися, якщо хтось вміє, – розповіла вихованка дитячо-підліткового клубу «Ровесник» Меланія.

Встановити новий спортмайданчик на території «Ровесника» вдалося завдяки донорам. Педагог-організатор клубу був учасником літнього табору молодіжних лідерів InEvolve, де й заповнив заявку, яку підтримали. Минув час – і устаткування слугує на радість малечі.

– Нас навчили писати проєкти й дали можливість написати певний проєкт, який буде виконувати соціальну функцію на мікрорайоні. Тому ми вирішили написати тренажерний зал, бігову доріжку в тренажерний зал, PlayStation 5 і щось ще. Але виграли турнік і ми неймовірно щасливі від того, – зазначив педагог-організатор дитячо-підліткового клубу «Ровесник» Микита Маківчук.

росіяни розбомбили 18-ту та 21-шу школи, відтак нині «Ровесник» – чи не єдиний дитячо-молодіжний простір у мікрорайоні. Його відвідує понад 200 дітей. Проте ця цифра була значно меншою, коли у 2023-му році доводилося переживати блекаути, спричинені ворожими обстрілами.

– Ми з моїм колегою приходили в клуб і розуміли, що реально дітям немає де займатися, дуже темно, холодно й це небезпечно. Їм треба комунікувати. Вирішили писати проєкти. І для того, щоб це були відновлювальні джерела енергії, так як ми не можемо фінансувати бензин, який треба для генераторів чи інші паливні матеріали, ми вирішили зробити відновлювальні джерела енергії, це більш складний шлях, але ми, у принципі, реалізували, – каже Микита Маківчук.

Облаштування клубу сонячними батареями профінансувала ПРООН. Встановлюють їх власними силами, активно допомагають  і вихованці. Робота з міжнародними партнерами у сфері молоді та позашкільної освіти ведеться постійно, адже для нашого міста, в умовах обмеженого бюджету — це чудова можливість для розвитку.

Нам є чим похвалитися. Можемо сказати, що впродовж півтора року на базі наших клубів реалізувався проєкт від ЮНІСЕФ, який називається «Дитячі точки». Проводилась робота не тільки з дітьми та молоддю, а й із родинами, які постраждали внаслідок військових дій у місті Чернігові. Додаткові бонуси — це й косметичний ремонт, це й певне придбання певного обладнання, – підкреслює заступник начальника управління в справах сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

У межах співпраці з донорами, а саме ПРООН, невдовзі також відремонтують клуб «Крила», який значно пошкодили рашисти на початку березня 2022-го року.