ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий навчальний рік: як працюватимуть школи у Чернігові?

Featured Video Play Icon

Минулого вересня 22, а на сьогодні ще плюс вісім. В новому навчальному році всі школи Чернігова, за винятком однієї, працюватимуть в очному форматі у своїх стінах. Порядок їх роботи, виходячи із безпекової ситуації, рішень педагогічних рад та думки батьків у середу, 30 серпня, затвердили на засіданні виконавчого комітету.

Мова про тридцять закладів, відбудованих після активних бойових дій та забезпечених власними укриттями чи зі сховищами поряд. Кожне, за словами Олександра Ломако, перевірене спеціальною комісією та оснащене на випадок повітряної тривоги усім необхідним. Четверта школа, через відсутність захисної споруди та доступу до неї в територіальній близькості, навчатиметься повністю дистанційно.

Кількість дітей збільшується. Якщо взяти перше вересня минулого року і перше вересня цього року – вона майже вдвічі більша, хто буде навчатися очно. Ми розуміємо, що і більшість родин повертається в місто, і ми розуміємо, що і закладів стало більше, бо в минулому році у нас там 20 школа, 19 школа, і ряд інших закладів по ходу навчального року, або відновлювалися, або 19 тільки частково з першого вересня запрацює. Це перше, що я хотів наголосити. Друге це те, що в звʼязку з безпековою ситуацією, у звʼязку з рішенням ради оборони області, ми це рішення про форму освіти в кожній школі затвердимо ще і у військових адміністрацій,  тому що це велика відповідальність, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Попри те, що внаслідок ворожих обстрілів та бомбардувань під час облоги у лютому-квітні 2022-го в Чернігові різною мірою було пошкоджено 80% закладів освіти, показник охоплення очним навчанням був і залишається одним із найвищих в Україні. При цьому, батьки можуть обрати також онлайн чи індивідуальний формати для своїх дітей. 

Головне, щоб наші діти отримували якісні знання, а більш якісні знання, аніж в очній формі, отримати неможливо. Ми прожили останні роки в умовах ковіду, карантинів, в умовах минулого року, коли декілька місяців взагалі не навчалися, діти пережили і переживають великий стрес зараз, тому школа – це місце, де дитина може отримати психологічну розгрузку, відчуття нормальності, догляд старших, постійне спілкування з однолітками і відчуття безпеки, тому сховища, там де ми змогли, вони організовані таким чином, щоб діти, більш-менш в комфортних умовах себе почували, в деяких школах навіть продовжували освітній процес, наскільки це можливо. Тому я захоплююся всіма нашими освітянами і бажаю всім максимально спокійного, вдалого і ефективного навчального року, – підкреслив Олександр Ломако.

В муніципалітеті зазначили, що з міркувань безпеки 1-го вересня урочистостей у школах не проводитимуть, а одразу перейдуть до навчання.