Новини

Політичні симпатії мешканців Чернігова – соцопитування

 Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування 23 -24 січня серед чернігівців.

 Згідно його результатів, мешканці Чернігова значно краще оцінюють стан справ на місцевому, аніж на загальнодержавному рівнях. Так, лише 20% опитаних вважають, що справи у країні йдуть у правильному напрямку, 71% – протилежної думки. Щодо міста – 80% вважають, що справи у ньому рухаються у правильному напрямку, лише 13% – навпаки. 

Абсолютна більшість (94%) вважають, що за час перебування Владислава Атрошенка на посаді міського голови ситуація у місті покращилася. Протилежної думки – лише 2% опитаних. 
 Діяльністю мера Чернігова Владислав Атрошенка задоволені майже 80%, не задоволені – 11%%. Діяльністю міської ради задоволені 70%, не задоволені – 18%. 
 Діяльністю комунальних служб міста задоволені 65%, не задоволені – 34%. Роботою освітніх закладів задоволені 56%, не задоволені – 23%, не змогли оцінити – 23%. Роботу громадського транспорту позитивно оцінили 52%, негативно – 36%. Роботу поліції позитивно оцінили 52%, негативно – 33%. Роботу медичних закладів позитивно оцінили – 48%, негативно – 45%.  

У рейтингу кандидатів на міського голову однозначним фаворитом містян є Владислав Атрошенко (83,5% серед тих, хто визначився та має намір голосувати). Інших кандидатів підтримують не більше 4% респондентів. 

 Лідером серед партій на виборах до міської ради є партія «Рідний дім» (62,1% серед тих, хто визначився та має намір голосувати). Партію «Європейська солідарність» готові підтримати 7,7%, партію «Слуга народу» – 6,3%, «Опозиційна платформа – За життя» – 5,2%, «Батьківщина» – 5,1%, Радикальну партію – 4,9%, «Наш край» – 4,3%. Рейтинг інших політичних сил – менше 2%. 

 Серед місцевих політиків опитані найкраще ставляться до Владислава Атрошенка (88% – позитивно, 11% – негативно). До Олександра Ломако позитивно ставляться 50%, негативно – 14%, не знають його – 28%. До В’ячеслава Чауса позитивно ставляться 24%, негативно – 17%, не знають його – 44%. До Олександра Соколова позитивно ставляться 21%, негативно – 68%. 

 67% чули про обшуки правоохоронців у підрозділах міської ради та комунальних підприємствах Чернігова (28% – багато чули, 39% – щось чули). Третина нічого про це не знають. 55% вважають, що такі дії правоохоронних органів є скоріше тиском на місцеву владу, 32% – вважають це боротьбою з корупцією. Серед тих, хто добре обізнаний про обшуки, дві третини переконані, що це тиск на місцеву владу. 
 Майже 80% зазначили, що їхнє ставлення до мера Владислава Атрошенка не змінилося після згаданих дій правоохоронних органів щодо комунальних підприємств та підрозділів міської ради Чернігова. Погіршилося ставлення лише у 4% опитаних. 

 42% містян переконані, що між Президентом Володимиром Зеленським та мером Владиславом Атрошенком існує конфлікт. 37% думають, що його немає. Серед тих, хто вважає, що таке протистояння існує, 57% підтримують мера, 8% – Президента. Третина не підтримують нікого з них. 
  Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Аудиторія: мешканці Чернігова від 18 років і старші. Було опитано 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,1%.