Факт-новини: оперативні сюжети

Психологічна підтримка постраждалим від російського обстрілу: хто надає та куди звертатися

Featured Video Play Icon

Уранці 19-го серпня росіяни спрямували ворожу ракету по Чернігівському обласному музично-драматичному театру. Неподалік епіцентру удару опинилася й пані Олена, координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Каже: розуміла, наскільки важливо бути поряд з людьми, які потрапили у стресову ситуацію або навіть втратили рідних. Невдовзі на місце прибули й інші фахівці мобільної бригади.

Саме надання допомоги в той момент було також дуже хаотичним, тому що ти тільки присідаєш з кимось розмовляти, а як відразу крики, щось летить, швидко ховайтеся в сховище. Найближче місце, куди можна було сховатися, це був громадський туалет. Ти забігаєш в той туалет, там куча людей, також запитуєш, дивишся, кому там потрібна яка допомога і от з укриття знову біжиш наверх надавати якусь допомогу, – зазначила координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Олена Надточій.

Працювала мобільна бригади й тоді, коли постраждалих внаслідок ракетного удару ушпиталили. У другій міській лікарні вони надавали першу психологічну допомогу всім, хто цього потребував, або залишали свої контакти охочим на можливу подальшу співпрацю. Особливу уваги приділили дівчині, мати якої загинула від ворожої ракети. За словами фахівців, вона знаходилась у важкому морально-емоційному стані та мала потребу у терміновій допомозі.

– Вона в дуже складному стані була і це була найскладніша клієнтка, якщо доцільно так сказати, якраз на тому місці. Лікарі не знали насправді як на це реагувати, тому що там почалась істерика дуже страшна, – зауважила Олена Надточій.

Багато людей після початку повномасштабного вторгнення відчувають тривогу та пригнічений моральний стан, розповідає Олена Надточій. Для покращення емоційного положення існує багато технік, які кожен може виконувати вдома без допомоги спеціалістів, щоб розвантажитись та спокійно пережити важку для людини ситуацію.

– Дихання, є стабілізаційні техніки дихання, як пити воду. Елементарний приклад: берете стакан води, набираєте повний рот і з одного великого ковтка робите 10 невеликих ковтків, і так повністю випиваєте стакан води. Головна задача отаких стабілізаційних технік і технік заземлення – це щоб була змога виключити емоційний рептильний мозок і включити когнітивні функції – мислення. До речі, не нехтуйте спеціалістами це дуже важливо насправді, – підкреслила Олена Надточій.

Загалом, робота мобільної бригади не припиняється з серпня минулого року. Завдяки фонду галузі народонаселення, який направлений на допомогу містам і громадам в сфері запобігання домашньому та гендерному насильству, психологи надають підтримку безкоштовно. Люди, старші 14-ти років, можуть зателефонувати за номером для консультації телефоном або ж записатися на прийом. Олена Надточій зазначила: до них щодня звертаються люди в екстрених випадках і плановому режимі, зокрема і ті, хто постраждав внаслідок обстрілу Чернігова. 

– Ми і виїжджаємо на виклики, ми і співпрацюємо і з поліцією, і з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту, службою у справах дітей. Взагалі, частіше ми виїжджаємо до сімей, у яких сталися всілякі такі випадки, але до нас можливо теж. У нас є телефон мобільної бригади і люди звертаються, вони приїжджають теж і сюди, – розповіла психологиня мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Зінаїда Шедіна.

Після надання першої психологічної допомоги, працівники мобільної бригади направляють постраждалих на подальші консультації з психологами, або, в разі потреби, до лікарів. Також, у разі необхідності, фахівці можуть самостійно направляти звернення та супроводжувати людину на всіх етапах вирішення складних життєвих обставин.