НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Німецький Аахен офіційно затвердив партнерство з Черніговом

Featured Video Play Icon

На прямому зв’язку за понад дві тисячі кілометрів – засідання сесії німецького муніципалітету і важлива подія в житті обох міст – ухвалення депутатами і депутатками Аахена рішення про встановлення відносин з чернігівською громадою. З оплесками та словами підтримки прийняте одностайно.

Ми дуже вдячні вам за те, що ви довірили нам цю місію – допомогти вам у відбудові міста Чернігів, довірилися нам і нашому досвіду в різних сферах. Містяни Аахена солідарні з Україною та українцями і намагатимуться зробити все, аби допомогти вам вистояти в російсько-українській війні, та підтримати всім, чим зможуть, – наголосила під час пленарного засідання мер німецького міста пані Сібілле Койпен.

У свою чергу, Владислав Атрошенко від імені всіх містян та містянок подякував колегам за активну позицію та потужну підтримку України та власне Чернігова, а також щирі прагнення стати нашими партнерами. Свою ж волю як громади українська сторона виразила ще два тижні тому – також всіма голосами “за”. Тоді по відеозв’язку до сесії долучалася пані Койпен.

Наші міста мають дуже багато спільного щодо історії і, навіть, ми майже однакові за населенням. Я вважаю, що ми маємо всі підстави для того, щоби вибудувати міцний фундамент майбутніх партнерських відносин між нашими містами та ефективної співпраці в різних сферах муніципального розвитку, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.  

Чернігів – місто-герой, що буквально від перших годин повномасштабного вторгнення рф тримало оборону і стало рятівним щитом для столиці. На жаль, ціною людських втрат і серйозних руйнацій внаслідок російських обстрілів та бомбардувань. Однак, ми продовжуємо жити, посильно відбудовуватися та працювати задля подальшого розвитку і кращого майбутнього.

Попереду ще багато роботи для повного відновлення та відбудови міста Чернігова. Тому вже сьогодні ми працюємо над стратегією розвитку “Чернігів – стійке місто”, в якій бачимо Чернігів сучасним, комфортним, технологічно розвинутим, інноваційним європейським містом.  Я впевнений, що партнерська співпраця між містами Аахен та Чернігів сприятиме скорішому та ефективнішому відновленню Чернігова та плідному співробітництву в різних сферах муніципального розвитку. А саме співпраця може бути у сферах енергоефективності та теплогенерації, водопостачання та водовідведення, сміттєпереробки, громадського транспорту, розвитку міської інфраструктури, і звісно, співпраця в галузях освіти, культури і розвитку місцевого самоврядування, – наголосив мер Чернігова.

 Міський голова додав, що нас дуже цікавить досвід високотехнологічної Німеччини і це є пріоритетом у стосунках, та висловив сподівання, що співпраця дозволить зміцнити дружні відносини між народами. Окремо також подякував спілці “Українці в Аахені”, яка зокрема і посприяла встановленню партнерства між двома містами. Тепер сторони мають підписати угоду про партнерство-солідарність, після чого Аахеном буде створена робоча група, що вивчатиме, в чому можна допомогти Чернігову, та шукатиме для цього можливості.