ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Облаштування укриттів: місто придбало обладнання ще на понад 3 мільйони гривень

Featured Video Play Icon

Обладнання для найпростіших укриттів у багатоповерхівках Чернігова на 3 мільйони 300 тисяч гривень передали 15 грудня обслуговуючим компаніям – «ЖЕК-10», «ЖЕК-13», КП «Деснянське» та «Новозаводське». Йдеться про 200 біотуалетів та 3 тисячі лавочок. Передачу погодив виконавчий комітет міської ради. Відповідальними за це обладнання, а також за передані раніше генератори, будуть старші будинків.

Старший будинку, це людина, яка розуміється на принципах обслуговування будинку, які є на порядок складнішими, ніж робота з генератором. По-друге, в кожному генераторі є інструкція по експлуатації. Все, що стосується масла, бензіна, як, куди його ставити і вмикати – це все передбачено інструкцією, – каже начальник Управління ЖКГ міської ради Ярослав Куц.

Вдосконалення мережі найпростіших укриттів Чернігова триває з липня. В рамках програми місто вже придбало 770 генераторів, 637 біотуалетів та 7 тисяч лавок, для того щоб чернігівцям було комфортніше перечікувати повітряні тривоги.

Було прохання, я вважаю, адекватне, або на сайті міської ради, або через під’їзди, повідомити людям контакти старших, що є такий старший, ось його телефон, і у нього є генератор, біотуалет, лампа, видані міською радою для вашого будинку. Ми це робили вже, можливо це треба зробити на сайті, щоб воно було в публічному доступі, щоб мешканці могли побачити, що на наш будинок видані отакі речі, а ми ними не користуємось, запитання чому? Дійсно, якщо їм потрібно, вони навчаться, або знайдуть того хто вміє, це не така велика проблема, – зазначив секретар міської ради Олександр Ломако.

Програма вдосконалення мережі найпростіших укриттів Чернігова діятиме і у 2023 році. Зокрема, місто планує придбати більше генераторів.

Виконавчий комітет 15 грудня також погодив розподіл гуманітарної допомоги, яка надійшла від ірландського фонду GOAL.

До фонду комунального майна та управління культури, а саме, це обігрівачі та ліхтарики, – уточнив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій міської ради Григорій Годун.

Розподіл гуманітарної допомоги в Чернігові відбувається прозоро та справедливо. Про це, зокрема, свідчить і тимчасова слідча комісія, засідання якої проходило цього тижня в облдержадміністрації.

До міста взагалі не було питань від ТСК. У нас всі рішення по гуманітарній допомозі, що ми отримували, прозоро виконкомом розподілено, немає розходжень. А до інших органів влади було дуже багато запитань, і головні з них стосувалися, скажімо, не оформлення певних документів, непрозорості розподілу, або взагалі невідомим підходом. Тому хочу подякувати структурним підрозділам, які уважно ставляться до цього питання. Бо є запитання, і завжди будуть запитання, і добре, що у нас на всі ці запитання відповіді, – підкреслив секретар міської ради.

Окрім цього, виконавчий комітет погодив нові списки чернігівців, які отримають одноразові виплати за міськими програмами. Так 103 власника приватних житлових будинків, чиї оселі були пошкоджені чи зруйновані під час активних бойових дій, отримають від 10 до 40 тисяч гривень, в залежності від ступеню руйнації будівлі. Також, 86 чернігівцям місто частково компенсує вартість відновлення вікон, пошкоджених російськими обстрілами. На це з бюджету виділено 1 мільйон 26 тисяч гривень з розрахунку в 3000 гривень за 1 квадратний метр вікна.